Hlavní obsah

Po infernu přišly přívalové deště. Sever Kalifornie zasáhly vydatné srážky

Severu Kalifornie hrozí bleskové povodně.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Podle prvotních předpokladů mělo k uhašení rozsáhlého požáru dojít na konci listopadu, díky dešti by k tomu mohlo dojít i dříve.

Článek

V oblasti severní Kalifornie, kde ještě do nedávna řádil jeden z nejhorších požárů v oblasti – Camp Fire, zasáhly rozsáhlé deště. Déšť může podle hasičů pomoci se zvládnutím ohně, podle předpovědí ho měli hasiči uhasit do konce listopadu. S pomocí deště by však k tomu mohlo dojít i dříve.

Vytrvalý déšť ale komplikuje záchranné práce. Hasiči se podle Reuters i nadále snaží v záchranných pracích pokračovat. Místní obyvatele připravili na možné bleskové povodně i na hrozbu sesuvů bahna.

„Vždy vzbudí obavy, když prší ve vypálených oblastech. Je v nich nedostatek vegetace, která by zadržela vláhu,“ řekl pro Reuters šéf kalifornských hasičů Joshpae White. Zatopení podle něj hrozí v nížinách.

Camp fire oficiálně zabil už osmdesát jedna lidí. Na úřadech je nahlášeno 810 nezvěstných. Oheň na severu Kalifornie vypálil více než čtrnáct tisíc budov, včetně celého města Paradise, do kterého se díky dešti mohli vrátit první obyvatelé.

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu osmdesát procent ohně a zbylých dvacet procent izolovat. Podle předpovědí měl být oheň uhašen na konci listopadu, s pomocí deště se proces podle hasičů může urychlit.

Reklama

Doporučované