Hlavní obsah

Po iPadu a iPhonu přijde iCar. Apple bude s Hyundai vyrábět elektromobil

Foto: Franco Grassi

Takto by mohl vypadat elektromobil od Applu.

Reklama

Apple se pustí do výroby aut. Nebude je ale vyvíjet sám, spojí se s automobilkou Hyundai. Společnosti spolu chtějí pracovat na projektu Apple iCar, jehož cílem je vyrábět elektromobily s autonomním řízením.

Článek

Po úspěšných produktech společnosti Apple, jako jsou počítače Mac, tablety iPad nebo legendární smartphony iPhone přijde v budoucnu i auto iCar. Technologický gigant Apple a jihokorejská automobilka Hyundai chtějí spojit síly a vyvinout elektroauto s autonomním řízením. Do března plánují podepsat partnerskou dohodu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na noviny Korea IT News.

Výrobu elektrických aut chtějí zahájit ve Spojených státech už v roce 2024. Betaverzi automobilu však plánují už na příští rok. Poté, co společnosti oznámily své plány na společnou výrobu automobilů, akcie firmy Hyundai posílily téměř o 20 procent, což je jejich nejlepší výsledek za poslední dvě dekády.

Apple se rozhodl proniknout do automobilového průmyslu už v roce 2014. Protože je velkovýroba automobilů obtížná, pro projekt Apple iCar, nebo také Titan, bylo nejpravděpodobnější cestou na trh právě partnerství Applu s další společností.

Dvojice má v plánu vyrábět vozy v továrně Kia Motors v Georgii, která je pobočkou skupiny Hyundai Motors. Další možností je investice obou firem do nové továrny. Roční kapacita výrobny Kia je 400 000 vozů. Partneři chtějí v roce 2024 vyrobit 100 000 vozidel iCar.

Podle serveru CNN má partnerství obou společností velký smysl. Pandemie totiž vyvolala propad globálního prodeje automobilů, zároveň výrobci čelí tlaku na větší výrobu aut na elektrický pohon. Investice potřebné k vývoji elektromobilů pomohly nastartovat vlnu různých partnerství napříč automobilovým průmyslem. Hyundai patří podle analytiků ke společnostem, které jsou nejvíce otevřené spolupráci s dalšími firmami, i těmi technologickými.

Hyundai úspěšně pokračuje v cestě za výrobou vozidel nové generace. V prosinci představila novou výrobní platformu E-GMP, jež má firmě umožnit výrobu elektromobilů s dojezdem větším než 300 mil (zhruba 480 km), které půjde nabít na 80 procent výkonu za 18 minut.

„Hyundai odvedl těžkou práci – dělá dobré vozy. Jsou spolehlivé, kvalitní a za konkurenceschopné ceny,“ řekl CNN Peter Wells, ředitel amerického Centra pro výzkum v automobilovém průmyslu. Dodal, že partnerství se společností Apple by pro Hyundai bylo zajímavým otevřením nové éry v automobilovém průmyslu.

Společnost Hyundai je také slušným hráčem na poli asijského trhu. Od Asie se očekává, že bude v příštích několika desetiletích centrem globálního ekonomického růstu. Její výrobní základna se nachází poblíž Číny, která je největším trhem s automobily na světě a hnací silou poptávky po elektrických vozech.

Pro výrobce iPhonů představuje Apple iCar výzvu. Společnost, která každoročně vyrobí stovky milionů elektronických zařízení, nikdy nevyrobila elektromobil. „Pokud na planetě existuje jedna společnost, která na to má zdroje, je to pravděpodobně Apple,“ řekl agentuře Reuters pracovník na projektu Titan.

Reklama

Doporučované