Hlavní obsah

Po jednání vlády se schází koaliční rada, další vývoj kolem brexitu a spor mezi fotbalovým a atletickým svazem

Polední zprávy 9. září 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

0:38 Po jednání vlády se schází koaliční rada

Dohoda o růstu platů a taky minimální mzdy se odkládá. Místo vlády, zaměstnavetelů a odborů se odpoledne sejdou koaliční partneři. Ministryně financí navrhuje přidat pracovníkům státu o 3 procenta, ministryně práce a sociálních věcí požaduje o 5 celých dvě desetiny procenta navíc. Ve Strakově akademii je a bude Zuzana Černá.

Vláda také jedná o propůjčení Řádu bílého lva.

„Ministerstvo vnitra navrhuje veteránku Boženu Ivanovou,” prozrazuje reportérka Zuzana Černá.

3:53 Policisté dostanou stovky nových aut

Policie dostane 855 nových aut. Novinkou jsou přední rámy, kterými policisté mohou vytlačit piráty ze silnic. Auta mají nové výraznější reflexní pruhy. Přibyla i červená barva u majáků, aby šly lépe vidět i za denního světla. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara je současný stav aut žalostný – některá z nich mají najeto až 400 tisíc kilometrů a mají problém i nastartovat. Obměna dohromady vyjde na 950 milionů korun.

4:41 Průzkum: Komunisté by se poprvé nedostali do Sněmovny

Pokud by se v srpnu konaly volby do Poslanecké sněmovny, KSČM by nezískala žádné mandáty. Stalo by se tak poprvé od existence strany. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kantar CZ pro Českou televizi. Nejvíce křesel by získalo hnutí ANO se 30 procenty, na druhém místě by skončili Piráty se 17. Výzkumu se zúčastnilo 847 respondentů.

5:08 Soud s Mariánem Kočnerem

"V bratislavském Justičním paláci se v těchto chvílích koná soud s Mariánem Kočnerem, také obviněným z vraždy Jána Kuciaka. Před soudem je ale momentálně za kauzu směnek televize Markíza. Obviněn je z jejich falšování v hodnotě přibližně 70 milionů eur, tedy necelých dvou milard korun. Ve spojení jsme s Matúšem Kostolným, šéfredaktorem slovenského Denníku N.

„Celé Slovensko sleduje především širší kauzu, která se týká vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky,” vysvětluje Kostolný.

8:41 Stávka British Airways

Dnešní a zítřejší lety společnosti British Airways se neuskuteční. Piloti dnes zahájili dvoudenní stávku za zvýšení mezd. Nepřijali páteční návrh firmy na zvýšení platů o 11,5 procenta během tří let. Podle údajů na webu pražského letiště zatím na trase Praha-Londýn zrušili jeden ranní let.

10:21 Další vývoj kolem brexitu

Britský parlament bude dnes na druhý pokus hlasovat o vypsání předčasných voleb. Minulý týden schválili zákon zamezující brexitu bez dohody. Premiér Boris Johnson se ho ale chystá obejít a podle nedělníku The Sunday Times ho pravděpodobně čeká soudní bitva u Nejvyššího soudu. Premiér tak riskuje i vězení.

A ve studiu je šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.

„Britská politická kultura je postavena na úctě k pravidlům,” připomíná Hošek: „Evropská unie i Irsko zatím slyšely málo o konkrétní podobě tzv. irské pojistce”.

14:47 Komunální volby v Rusku

Rusko sčítá zhruba dvanáct miliónů hlasů voličů, kteří přišli ke komunálním volbám. Rusové volili své zástupce pro 19 krajů a oblastí. Největší zájem veřejnosti a médií vyvolává situace v Moskvě, kde se kampaň neobešla bez desítek tisíc demonstrantů. Povolební situaci v pořadu Ráno na Seznamu okomentoval politický geograf Michael Romancov.

„Medvěděv prohlásil, že se strana Jednotné Rusko omlazuje,” říká Romancov.

15:49 Demonstranti v Hongkongu žádali Trumpa o pomoc

„Prezidente Trumpe, osvoboďte prosím Hongkong“. Takové nápisy se objevily na plakátech demonstrujících v Hongkongu. Před americkou ambasádou zpívaly tisíce demonstrantů americkou hymnu a žádaly pomoc od amerického prezidenta. Zprvu poklidný protest pak ale doprovázely násilnosti, rozbíjení oken a zapalování ohňů v nákupní čtvrti. Demonstranti už několik měsíců žádají demokratické reformy a obávají se ztráty svobod kvůli sílící kontrole ze strany Pekingu.

16:17 U pobřeží USA se převrátila loď

U východního pobřeží Spojených států se v noci na dnešek převrátila nákladní loď. Posádku tvořilo 24 lidí, Americká pobřežní stráž stihla před úplným převrácením lodi převézt 20 z nich na pevninu. 4 lidi se pohřešují. Pátrání po nich přerušil požár na palubě. Příčina nehody zatím není známá.

16:39 Tajfun Faxai v Japonsku

Do Japonska dorazil silný tjafun jménem Faxai. Vítr dosahuje rychlosti 216 kolimetrů v hodině. Pobřeží teď bičují silné a vytrvalé lijáky. Řeky se začínají vylévat z břehů, problémy jsou v dopravě a dodávkách elektřiny. Aerolinky zrušily na 130 letů, uravřené jsou i železniční tratě.

17:04 Bříza jako záchrana po kůrovci?

Bříza jako spása po holých místech napáchaných kůrovcem. Podobné holiny vznikly i v 70. a 80. letech po tzv. imisní kalamitě, především v Krušných horách a v Českém středohoří. Na těchto místech dokázala přežít bříza, která umí připravit půdu i pro další stromy, které by se na pasekách samy neudržely.

19:30 Spor mezi fotbalovým a atletickým svazem

Stadion Evžena Rošického na pražském Strahově ve středu sporů. Fotbalová asociace chce stadion prodat, v cestě jim ale stojí Český atletický svaz. Ten by prodejem přišel o prostor na sportování. Nyní Atleti dostali ze stadionu výpověď, náhradní prostory ale nemají.

Sport

Předpověď počasí

Reklama

Doporučované