Hlavní obsah

Po klientech H-Systemu se o odškodné hlásí oběti dalšího obřího podvodu

Rozhovor s klientem H-Systemu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Je vás moc, řekli nám,“ popisují klienti H-Systemu, jak dopadla jejich snaha dosáhnout na odškodnění za průtahy.

Článek

To, jak se vláda začala zabývat osudem podvedených lidí v kauze H-System, zaujalo další oběti jiných velkých podvodníků.

Na premiéra Andreje Babiše se obrátili otevřeným dopisem například lidé z kauzy známé jako „velká realitní loupež“. V roce 2012 chtěli nakoupit byty u realitní kanceláře Reality 21 spadající do sítě Century 21. Peníze dali do advokátní úschovy. Advokát Miloš Vlasák však jejich 65 milionů zpronevěřil.

Klienti dosáhli částečného vítězství, když jim soud přiznal náhradu škody od realitní kanceláře, která nechtěla nést odpovědnost za čin jejího smluvního advokáta. V branži bývá označován jako „advokátní smrtelný hřích“.

Firma ovšem mezitím změnila majitele a v původní společnosti nezbyl žádný majetek.

S Babišem se podvedení už znají

„Naše osudy již znáte, v roce 2014 jste nám jako ministr financí odmítl prominout daň z převodu nemovitostí, které nám byly při jejich prodeji zcizeny. Odmítl jste nám dokonce prominout pokutu z pozdního zaplacení této daně, a to navzdory nejen nepřehledné právní situaci, do které jsme se nezaslouženě dostali, ale také bez ohledu na životní situaci těch, již se doslova ze dne na den ocitli na ulici. I ti byli nuceni zaplatit daň z krádeže, kterou stát nedokázal od řádného prodeje odlišit. Do insolvenčního řízení, v němž jsme byli velkými spekulanty biti s takovou převahou, že na nás nezbylo takřka nic, dosud nikdo z politických představitelů státu nenašel motivaci zasáhnout,“ píší Babišovi Dana Krudencová a Jan Maršálek, zástupci obětí zpronevěry v Century 21.

„Protože se ale podle všeho časy i lidé mění, dovolujeme si vám připomenout, že spravedlnost má vždy více stran,“ dodávají.

Babiš: Stát nemůže finančně řešit podvod v H-Systemu

Stát nemůže finančně řešit potíže podvedených klientů H-Systemu, sdělil ve zkratce Andrej Babiš v rozhovoru pro iDNES.cz. Podle něj by to nebylo spravedlivé vůči lidem, kteří přišli o peníze v jiných kauzách z 90. let.

Jednu možnost ale stát má. A to vyplatit podvedeným klientům odškodné za průtahy soudního řízení. To ostatně připustil i novopečený ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. „Pokud Ministerstvo spravedlnosti obdrží žádost o náhradu újmy za nesprávný úřední postup, budeme se jí věnovat v intencích zákona, jak to ostatně činíme vždycky,“ vzkázal přes své tiskové oddělení.

Jak to v praxi vypadá?

„Žádost jsme podávali v lednu 2014. Ministerstvo přiznalo každému klientovi, který požádal o odškodnění za průtahy, 2 314 korun a zdůvodnilo to tak, že je nás hodně. Jejich argumentací bylo, že když si zlomí nohu jedinec, je to velmi bolestné, když si nohu zlomí všichni v domě, vaše bolest se snižuje,“ popisuje Jitka Drunecká, předsedkyně sdružení Maják zastupujícího několik desítek podvedených klientů H-Systemu.

Uzávěrka: Sabina Slonková na stopě největších šlendriánů v kauze H-System.Video: Seznam Zprávy

S šesti desítkami žalob na ministerstvo proto klienti zamířili k Obvodnímu soudu pro Prahu 2. Ten je rozdělil mezi několik senátů. „Každý soudce na to nahlížel jinak, a tak někteří nedostali nic, jiní deset, dvacet nebo třicet tisíc,“ popisuje Drunecká s tím, že stát se urputně brání cokoliv vyplatit i přesto, že se lidí podvedených H-Systemem zastal také Ústavní soud.

Ten dal na podzim loňského roku návod, jak má ministerstvo na žádosti o odškodné v kauze H-Systemu nahlížet. Rozhodoval v případu čtyř podvedených, kteří se přes soudy domohli na ministerstvu patnácti tisíc korun.

S tím se nehodlali poškození klienti smířit. Podle platné judikatury Evropského soudu pro lidská práva totiž lidem postiženým soudními průtahy náleží za každý rok procesu, který trvá déle než šest let, patnáct až dvacet tisíc. A s tím se ztotožnil i Ústavní soud, jenž případy vrátil nižším instancím.

„Dosavadní přiznané sumy ve světle judikatury Evropského soudu pro lidská práva s největší pravděpodobností neobstojí. Řízení bylo příliš zdlouhavé, vyšší soudy vracely věc soudům nižším a stát musí nést za disfunkčnost soudního systému odpovědnost. Částce, která by v tomto případě byla asi 250 tisíc korun pro každého, se přiznaná náhrada vůbec neblíží,“ uvedla vloni ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková.

„Já sama jsem za klienty podávala 60 žalob na Ministerstvo spravedlnosti. Řada podvedených klientů H-Systemu se ale do soudní pře nepustila a jejich nároky jsou zřejmě promlčené. Je však na ministerstvu, zda tuto námitku uplatní,“ tvrdí právnička části klientů Hana Marvanová.

Že by měl odpovědnost převzít stát i nad rámec toho, co musí ze zákona, zmínil po jednání u prezidenta Miloše Zemana také předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. „Řízení v tomto případě trvá nepřiměřeně dlouho. Kauza má počátek v divokých 90. letech, kdy stát nesplnil svou regulační úlohu. Proto do té kauzy musí vstoupit a odškodnit poškozené. Minimální varianta dle mého názoru je, že doplatí rozdíl mezi tím, co chce získat konkurzní správce, aby to bylo spravedlivé pro všechny věřitele, a tím, co nabízí družstvo Svatopluk, do nějž patří horoměřičtí obyvatelé,“ uvedl.

Reklama

Doporučované