Hlavní obsah

Nejsem Kalouskova loutka. Chci skoncovat s nálepkou TOP 09 jako strany pražské kavárny, říká hrabě Czernin

Výzva s Tomášem Czerninem: O záchraně TOP 09, zanedbaném venkovu a pražské kavárně.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jiří Pospíšil v TOP 09 sehrál svou roli, říká diplomaticky senátor Tomáš Czernin, který nedávno oznámil záměr kandidovat na podzim na předsedu strany. Často čelí výhradě, že je člověkem Miroslava Kalouska, což odmítá. Rád by ho ale měl jako místopředsedu.

Článek

Tomáš Maria Zachariáš Josef Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav hrabě Czernin z Chudenic je příslušník starého rodu, který o sobě sám říká, že pro Czerniny je typická pracovitost, záliba v čokoládě, ale také složité charaktery – výbušnost, vzteklost.

„Občas člověk musí umět praštit do stolu, v rodině i v politice. Ale je lepší se nadechnout, počítat do patnácti, a když to nepřejde, tak vybuchnout,“ říká senátor a místopředseda TOP 09.

Ještě před půldruhým rokem odmítal, že by mohl kandidovat na předsedu, teď ale cítil „tlak od mnoha členů“, aby do podzimního souboje šel. Odmítá ale, že by ho do vedení tlačili „otcové zakladatelé“ Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg.

„Vůči Miroslavu Kalouskovi mám velký respekt, je otcem myšlenky TOP 09. Vznikly fámy, že budu jeho loutkou, to se opravdu nebojím. Bez něj si to ale neumím představit,“ odpovídá Czernin na otázku, jestli by v případě vítězství v boji o předsednický post chtěl často kritizovaného exministra financí za místopředsedu. Ve vedení topky by se mu zamlouvala i Markéta Pekarová Adamová, která stojí na straně dosavadního předsedy.

„Jiří Pospíšil sehrál v posledních dvou letech důležitou roli, dovedl naši stranu opět do Evropského parlamentu i k velice dobrému výsledku v komunálních volbách. Myslím, že by měl mít možnost dál promlouvat do směřování strany,“ vysvětluje.

TOP 09 se podle posledních průzkumů propadá pod kritickou pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Sněmovny. Czernin jako lesník a zemědělec, který se označuje za venkovského člověka, chce získat nové voliče hlavně na venkově a rád by partaj zbavil nálepky strany pražské kavárny.

„V kavárnách jsem moc času zatím netrávil a nemyslím, že by se to změnilo. Venkov jsme zanedbali a stát se k lidem na venkově nechoval v poslední době moc dobře, ztrácejí motivaci tam žít. Venkov trpí, co se týká infrastruktury, ruší se obchody, hospody, pošty, lidé musejí dojíždět k lékaři,“ vypočítává, co by chtěl změnit.

Jak chce zvládat v případě zvolení předsedou TOP 09 funkci senátora, zastupitele v Dymokurech na Nymbursku, péči o rozsáhlé panství a řízení strany? Připojí se k návrhu na vznik koalice čtyř opozičních stran proti ANO? Jak by takové spojenectví mělo vypadat? A co v jeho pojetí znamená „návrat k tradičním konzervativním základům“?

Podívejte se na celý rozhovor s Tomášem Czerninem v úvodním videu.

Reklama

Doporučované