Hlavní obsah

Po konci Arenbergera volají i komunisté. Nemá zkušenosti, zastal se ho Faltýnek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Ve čtvrtek Sněmovna na mimořádné schůzi projedná kauzy ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Ještě předtím si ho zve poslanecký klub hnutí ANO, aby podal vysvětlení.

Článek

Po konci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera volají už i komunisté. „Měl by rezignovat,“ uvedl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v Otázkách Václava Moravce.

Arenbergerovými kauzami, na které upozornil server Seznam Zprávy, se bude ve čtvrtek mimořádně zabývat Sněmovna.

„Ředitel nemocnice podniká ve stejném oboru, ve kterém může podnikat i nemocnice. Navíc pronajímá nemovitost nemocnici, kde řediteluje,“ vyjádřil se pro ČT předseda hnutí STAN Vít Rakušan. Rakušan chce, aby Arenberger buď rezignoval, nebo byl odvolán. Podobně se vyjadřuje i koalice SPOLU.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek se chce ministra zdravotnictví Petra Arenbergera v úterý zeptat na všechny otázky ohledně jeho majetkového přiznání, řekl v neděli v Otázkách Václava Moravce. Zatím s ním o tom prý nehovořil.

„Nevím, jestli je jeho vysvětlení věrohodné. Chceme ho slyšet naživo v úterý u nás na klubu,“ řekl Faltýnek. Podotkl, že Arenberger se do funkce dostal velice rychle a nemá s majetkovým přiznáním zkušenost jako ostatní politici.

Babišovy řeči

Premiér Andrej Babiš si v pátek od ministra zdravotnictví vyžádal veškerou dokumentaci ohledně jeho majetku. Přes víkend se Babiš na dokumenty podívá a po něm rozhodně, zda je vše v pořádku.

„Pokud ho Babiš neodvolá, tak to jen dokazuje, že ty řeči Babiše jsou opravdu jen řeči,“ dodal Vít Rakušan. Nejasnosti ohledně Arenbergerova majetku jsou také jedním z důvodů, proč se nakonec koalice STAN a Pirátů přidala na stranu koalice SPOLU ohledně vyslovení nedůvěry vládě a připojila tak i své podpisy. „Ta situace je skutečně neudržitelná,“ řekl Rakušan.

Piráti a STAN nejdříve nedůvěru vládě vyslovovat nechtěli. Jako ideální řešení se jim jevilo rozpuštění Poslanecké sněmovny. Pro to ale nezískali dostatek hlasů. „Není to ideální řešení na rozdíl od rozpuštění Poslanecké sněmovny. Miloš Zeman bude mít obrovskou moc,“ řekl Rakušan v Otázkách Václava Moravce.

Faltýnek ale řekl, že udělá vše proto, aby nedůvěra vládě nebyla vyslovena. „Udělám maximum. Budu jednat s komunisty, aby opozice nezískala potřebný počet hlasů,“ uvedl Faltýnek.

„Jsou věci, přes které nejede vlak,“ řekl na to předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik v Otázkách Václava Moravce. Jak budou komunisté postupovat, ale odmítl říci. Ve hře je i možnost, že komunističtí poslanci opustí sál. Tím by vládu de facto podpořili.

Reklama

Doporučované