Hlavní obsah

Po koronavirové krizi začíná dnes metro ve špičkách jezdit častěji

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Ode dneška jezdí pražské metro v ranní špičcev intervalu 180 vteřin na lince A, 160 vteřin na lince B a 130 vteřin na lince C.

Reklama

Metro se postupně vrací k normálnímu provozu. V ranní a odpolední špičce se ode dneška zkrátí intervaly na všech třech linkách.

Článek

V ranní špičce se zkrátí intervaly na lince A o tři čtvrtě minuty, na linkách B a C o 20 vteřin. Dopravní podnik posílí také odpolední špičku, ve které se intervaly na linkách A a B zkrátí o půl minuty, na lince C o 10 vteřin.

Ode dneška tedy bude pražské metro v ranní špičce jezdit v intervalu 180 vteřin na lince A, 160 vteřin na lince B a 130 vteřin na lince C. V odpolední špičce budou nově intervaly 210 vteřin na lince A, 180 na lince B a 155 na lince C. Během dopoledne mimo špičky bude dopravní podnik na všech třech linkách soupravy vypravovat po 5 minutách, večerní intervaly zůstávají stejné. O víkendech a státních svátcích bude metro jezdit po 7,5 minutě.

„Počítali jsme s tím, že bodem zlomu pro další posílení provozu metra bude dosažení 600 tisíc přepravených cestujících v průměru o pracovních dnech, což je polovina běžného stavu před pandemií,“ uvedl Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady dopravního podniku. „Z údajů ze sčítačů ve stanicích metra vyplývá, že minulý týden jsme o pracovních dnech přepravili 553 tisíc cestujících. Po poslední fázi uvolnění to bylo 593 tisíc lidí. To představuje mezitýdenní nárůst o necelých 8 %,“ dodal.

V celé pražské MHD nadále platí povinnost mít zakrytý nos a ústa. „Nadále uklízíme a dezinfikujeme všechny vozy MHD ve stejném režimu jako v době vrcholící pandemie. V nastavených hygienických standardech nepolevujeme,“ podotkl Petr Witowski, předseda představenstva a generální ředitel dopravního podniku. „Ozonizujeme vozy metra, autobusy i tramvaje, denně otíráme všechny tyče a madla ve vozech i na eskalátorech, používáme vyšší koncentrace čisticích a dezinfekčních prostředků, děláme maximum pro to, aby se cestující v MHD cítili bezpečně. Proto žádáme všechny naše klienty, aby přispěli svým dílem a během pobytu v MHD měli zakrytý nos i ústa rouškou, respirátorem či jinou textilní ochranou.“

Reklama

Doporučované