Hlavní obsah

Po kritice chvála. Bohumín ocenil záchranáře z tragického požáru paneláku

Foto: město Bohumín

Dnešní oceňování záchranářů.

Reklama

Vedení Bohumína na Karvinsku dnes ocenilo čtyřicítku zasahujících záchranářů, kteří přesně před měsícem pomáhali při tragickém požáru výškového domu, při němž zemřelo 11 lidí.

Článek

Měsíc dnes uplynul od největší bohumínské tragédie v novodobé historii města. Při požáru výškového domu zemřelo 8. srpna jedenáct lidí. Vedení města dnes v národním domě Pod Zeleným dubem ocenilo čtyřicítku zasahujících záchranářů. V sobotu 12. září uctí památku obětí. V 17:45 hodin se v Bohumíně i jeho okolí na 11 minut rozezní kostelní zvony.

Osm desítek pracovníků záchranných a bezpečnostních složek zasahovalo 8. srpna u požáru výškového domu, který kvůli rodinným sporům úmyslně založil čtyřiapadesátiletý muž.

Po prvotním prožitém šoku se veřejnost vyjadřovala k práci záchranářů, především hasičů, kriticky. Jak se ukázalo, neoprávněně. „Hasiči provedli bezchybný a profesionální zásah, stejně jako zdravotníci i policisté a další lidé včetně krizových psychologů a dobrovolníků. Protože jejich nasazení a obětavost nevnímáme jako samozřejmost, rozhodli jsme se jim osobně poděkovat,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD).

V bytě, kde se tragédie odehrála, bylo v době útoku 15 lidí pozvaných na oslavu dětských narozenin. Zadržený muž se přiznal, že hořlavinou polil dveře a zapálil je. Oheň se rozšířil velmi rychle. Přímo v bytě zemřelo šest lidí, útočníkova manželka, syn, vnuk a jeho matka. Zemřely i další dvě děti pozvané na oslavu. Dalších pět lidí se zabilo, když z hořícího bytu v jedenáctém patře vyskočili. Čtyřem lidem se podařilo před plameny uniknout přelezením na balkon sousedního bytu, dva jsou ještě v nemocnici.

Pomyslnou tečku za tragédií udělá sobotní pietní akt. „Na 12. září jsme plánovali tradiční vinobraní. Tuto akci jsme vzhledem k srpnovým událostem zrušili a namísto ní proběhne pieta. Po dohodě s církvemi a krizovým centrem se v 17:45 hodin, tedy přesně ve stejnou chvíli, kdy vypukl požár, rozezní v Bohumíně a jeho okolí na jedenáct minut kostelní zvony. Prosíme všechny pořadatele soukromých akcí, aby v tuto dobu přerušili zábavu a památku tragicky zesnulých také uctili. Společně tak uzavřeme jednu velmi smutnou kapitolu našeho města a jeho obyvatel,“ upřesnil Vícha.

Město do budoucna plánuje vytvořit trvalé pietní místo v okolí vyhořelého věžového domu. „Jde o velmi citlivou záležitost. Chápeme, že rodinní příslušníci a přátelé obětí si budou chtít připomenout výročí a zapálit svíčku. Na druhou stranu vnímáme, že obyvatele domu si nechtějí prožitou hrůzu každodenně vybavovat. Nepřejeme si, aby se toto místo v budoucnu stávalo cílem neohlášených davových shromáždění. Proto musíme zvolit decentní řešení. Věřím, že naši architekti si s tím poradí,“ doplnil Vícha.

Škody po rozsáhlém požáru a následném hašení stále ještě nejsou přesně vyčísleny. Odhadovaná částka se pohybuje mezi 8 a 10 miliony korun, většinu by měla městu uhradit pojišťovna. Sanační práce a rekonstrukce jednotlivých bytů začaly bezprostředně po požáru a měly by skončit nejpozději za dva měsíce. V některých bytech už jsou práce hotové. „Objednali jsme také nový výtah a spolupracujeme s firmou, která zajistí rekonstrukci domu zvenku, tedy především opravu ohořelé fasády a balkonů,“ řekl místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD).

Až do konce září pokračuje veřejná sbírka ke zmírnění následků neštěstí pro pozůstalé a lidi, které požár nějakým způsobem zasáhl a poznamenal. Vyhlásil ji Moravskoslezský kraj, číslo účtu je 868686/2700. Aktuálně je ve sbírce více než 2,5 milionu korun. Zastupitelstvo města Bohumína bude příští týden schvalovat příspěvek do sbírky ve výši 200 tisíc korun.

Reklama

Doporučované