Hlavní obsah

Po Lize mistrů a Evropské lize třetí evropská soutěž. Sparta a Sigma by z ní těžily už letos

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová Sparta letos vypadla ve 2. předkole Evropské ligy se Suboticí. Kdyby se už letos hrála třetí pohárová soutěž, tak by v ní mohli letenští napravit průšvih se srbským týmem.

Reklama

Už za tři roky se fanoušci evropského klubového fotbalu zřejmě dočkají po Lize mistrů a Evropské lize třetí pohárové soutěže.

Článek

Evropská klubová asociace (ECA) nastínila změny v organizaci pohárových soutěží. Po kongresu ECA v chorvatském Splitu je od sezony 2021/2022 velmi pravděpodobné, že se vedle Ligy mistrů a Evropské ligy bude hrát třetí evropská pohárová soutěž.

„Řešilo se více možností. Třeba i rozšíření Evropské ligy na 64 účastníků, ale zástupci evropských klubů preferovali spíše další soutěž,“ uvádí ředitel komunikace a marketingu Slovanu Liberec Tomáš Čarnogurský, který se jednání zúčastnil. „Během kongresu jsem se setkal jen s pozitivními ohlasy, ale je potřeba myslet na to, že jde o zcela novou myšlenku,“ pokračuje generální sekretář SK Slavia Praha Jiří Vrba.

Soutěž, která má nyní pracovní název Evropská liga 2, by mělo hrát 32 účastníků s tím, že se aktuální model Evropské ligy pozmění. V současnosti totiž hraje na podzim v Evropské lize 48 týmů, po změnách od sezony 2021/22 by mělo v každé ze tří evropských pohárů hrát 32 týmů stejným systémem jako v Lize mistrů.

O tři roky později by tak mělo hrát podzimní část evropských pohárů 96 týmů. To znamená o 16 pohárových účastníků více než dosud. „Samozřejmě změnu musí potvrdit ještě UEFA, ale už v současnosti je UEFA s ECA velmi propojená a uplynulého kongresu ECA se zúčastnili i představitelé UEFA,“ vysvětluje Vrba. „Jasno by mohlo být do konce letošního roku,” dodává Čarnogurský.

„V současnosti je Liga mistrů téměř uzavřená soutěž. Z elitních lig postupují přímo čtyři týmy a z kvalifikace může proklouznout do skupin pouze šest celků, takže ty nejlepší kluby cítí nějakou solidaritu vůči zbytku Evropy a jsou si vědomy, že je potřeba pomoci i menším ligám,“ vysvětluje Vrba to, že třetí pohárová soutěž by měla být financována hlavně z příjmů z Ligy mistrů.

V současnosti týmy, které nezvládnou kvalifikaci do Ligy mistrů, dostanou ještě příležitost zabojovat o postup do Evropské ligy. Pro příklad pražská Slavia, která vypadla ve 3. předkole Ligy mistrů s ukrajinským Dynamem Kyjev, spadla přímo do základní skupiny Evropské ligy.

V budoucnosti by mohly mít týmy, které bojují o Ligu mistrů, hned dvě záchranné stanice v podobě kvalifikace do Evropské ligy a třetí pohárové soutěže, která zatím nemá své jméno. „Zatím není jisté, zda bude další pohárová soutěž spíše pro týmy, řekněme, z 8. místa Premier League nebo spíše pro celky z menších evropských lig,“ pokračuje Vrba s tím, že nápad na třetí pohárovou soutěž je stále velmi čerstvý.

Oba scénáře tak nahrávají českým klubům. Po minulé sezoně postoupilo přímo, či do kvalifikace o evropské poháry pět českých týmů a dva z nich vypadly ve 2., respektive 4. předkole o postup do Evropské ligy. Sparta i Olomouc by tak v budoucnosti měly pravděpodobně ve stejné situaci ještě možnost reparátu v pořadí třetí nejprestižnější evropské klubové soutěži.

Reklama

Doporučované