Hlavní obsah

Češi se začali koronaviru opravdu bát. Velká většina se straní už i přátel

Foto: Profimedia.cz

Češi berou situaci s koronavirem vážně a častěji přistupují k preventivním opatřením, snad jen kromě mytí rukou.

Reklama

Lidé v Česku si zřetelněji uvědomují rizika spojená s koronavirem. Častěji dodržují sociální odstup a nevychází z domu, vyplývá z nového průzkumu společnosti Ipsos.

Článek

Češi berou nákazu koronavirem velmi vážně. Dokládají to odpovědi respondentů průzkumu, který publikovala společnost Ipsos.

O minulém víkendu položila dotazovaným stejné otázky jako v polovině března, a tak výsledek nabízí srovnání, jak se vyvíjí chování Čechů v pokračující koronavirové epidemii.

Za dva týdny se změnilo mnohé. Nejvýraznější je posun u využívání roušek. Aktuálně 84 procent dotázaných z reprezentativního souboru 1 033 lidí potvrdilo, že používají různou formu ústenek. O čtrnáct dní dříve přitom udávala jen tři procenta dotázaných, že si ústa a nos zakrývají.

Celkově více lidí také vnímá nákazu jako skutečnou hrozbu.

Čtyři z pěti oslovených (81 procent) se cítí být osobně ohroženi koronavirem. V polovině března nebezpečí vnímalo 73 procent dotázaných.

Stejně tak roste i podíl lidí, kteří se cítí velmi ohroženi – a to z 11 procent v polovině března na 16 procent na konci měsíce.

Dvě třetiny respondentů navíc uvedly, že koronavirus představuje hrozbu pro jejich zaměstnání či zdroj obživy. Třetina dokonce označila možnost, že přijdou o práci, za velkou.

„Za velkou hrozbu to považují zejména lidé ve věku 40–49 let s nižším vzděláním a také lidé z menších měst s 20 až 100 tisíci obyvatel. Vyšší obavy z dopadu na zdroj obživy mají také více početné rodiny,“ vysvětlují autoři průzkumu z Ipsosu.

Výzkumníci se ptali i na emoci, kterou si lidé s nákazou asociují, a nejčastěji dotazovaní odpovídali, že jsou „znepokojení“ (27 procent, zejména lidé ve věku nad 66 let), smutní (osm procent), unavení (osm procent) nebo zmatení (sedm procent).

Zodpovědnější chování

V souvislosti s tím, že v lidech roste obava z nákazy i z možných ekonomických dopadů, berou vážněji i preventivní opatření.

Výrazně více omezují styk se známými. Aktuálně to hlásí 70 procent dotázaných, v půlce března jen 30 procent. Vzrostl počet lidí, kteří pracují z domova či pravidelně používají dezinfekční prostředky a naopak méně využívají městskou hromadnou dopravu.

„Nejčastěji lidé starší 66 let a lidé z měst s více než 100 tisíci obyvatel,“ poznamenávají výzkumníci.

Nově i zhruba každý třetí oslovený začal nosit rukavice, v polovině března výzkumníci tento dotaz nepokládali.

Naopak se mírně snížil počet respondentů, kteří si pravidelně myjí ruce (z 85 procent na 82 procent).

Třetina dotázaných také uvádí, že nyní využívá služby e-shopů s donáškou domů více než v minulosti.

Reklama

Doporučované