Hlavní obsah

Po Mynářovi je na řadě prezident Zeman. Senátor Láska na něj chystá ústavní žalobu

Tisková konference SEN 21.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Václav Láska minulý týden už podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře

Článek

Senátor Václav Láska (SEN 21) s ostatními senátory z klubu připravuje ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana.

„My máme za to, že prezident republiky Ústavu hrubě porušuje. Proto jsme se rozhodli sepsat text žaloby,“ uvedl Láska. Text bude mít dvě části. První bude obsahovat faktický přehled všech prezidentových přestupků, druhá část pak bude zaměřena na právní argumentaci.

Láska dodal, že nepůjde o ústavní žalobu pro velezradu, ale pro hrubé porušení Ústavy.

Minulý týden už podal trestní oznámení na hradního kancléře Vratislava Mynáře. Podle politika se Mynář opakovaně dopustil trestného činu zasahování do nezávislosti soudu.

Advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Láska uvedl, že Mynář „opakovaně působil na soudce v úmyslu ovlivnit jejich rozhodnutí tak, aby porušili své povinnosti a nerozhodli podle zákona a pravidel spravedlivého procesu, nýbrž aby rozhodli tak, jak si přeje prezident České republiky“.

„Byť Vratislav Mynář tvrdí, že daného jednání se dopustil na pokyn či s vědomím prezidenta ČR, tedy osoby, která nemůže být trestně stíhána za daný skutek, nijak tato skutečnost nevylučuje či neomezuje trestněprávní odpovědnost Vratislava Mynáře,“ poznamenal senátor.

V oznámení, které adresoval Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1, Láska vyjmenoval Mynářovy aktivity ve vztahu k soudci Ústavního soudu Vojtěchu Šimíčkovi ve věci služebního zákona a v kauze Lesní správy Lány či vůči předsedovi pražského městského soudu Liboru Vávrovi v případu vydání údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina do USA. Zmínil také tvrzení bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy, že po něm Mynář vyžadoval informace ke kauze Plzeňské teplárenské.

Tomu, kdo působí na soudce v úmyslu, aby soudce porušil své povinnosti v řízení před soudem, hrozí podle trestního zákoníku půl roku až tři roky vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované