Hlavní obsah

Po nakaženém hejtmanovi jde policie i krajští radní. Odstupte, zní z koalice

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) tvrdí, že před druhým testem, který prokázal nákazu koronavirem, se necítil nijak špatně. Jenže o několik dnů předtím tvrdil na Facebooku a v televizi opak.

Reklama

Seznam Zprávy zmapovaly politickou situaci v Plzeňském kraji poté, co se koronavirem nakazil hejtman Josef Bernard (ČSSD). Za přístup ho kritizují straničtí kolegové, zákulisní hybatel Roman Jurečko jej dokonce vyzval k rezignaci.

Článek

Případ nákazy plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD) koronavirem, který již prověřuje policie kvůli možnému šíření infekční nemoci, nabírá politické otáčky. Kritizují ho politici z krajské koalice a přímo i jeho stranický kolega. Vadí jim, že hejtman informace ohledně své nákazy nedostatečně komunikuje, a podezřívají ho, že nebyl dostatečně opatrný stran domácí karantény. Zaznívá dokonce i výzva k rezignaci.

„Vůbec s námi pan hejtman nekomunikoval. Jsem náměstkem 12 let, zažil jsem čtyři hejtmany, takže jsem už něco zažil. Předpokládal bych, že nám pan hejtman napíše SMS nebo e-mail. V pátek jsem mu volal dvakrát, zpátky se neozval. O jeho onemocnění jsem se dozvěděl od novinářů a následně na jeho Facebooku,“ řekl Seznam Zprávám hejtmanův náměstek Ivo Grüner, který je členem sociální demokracie stejně jako Bernard.

„Zavolal mi až v neděli večer s tím, že na mě dá žalobu. Ani nepozdravil. Neřekl mi doteď důvod, proč mi takhle vyhrožuje, třikrát jsem se ho ptal. Když byla pozitivně testovaná jiná naše kolegyně z rady, napsala nám všem, že se moc omlouvá, ale že nás bude kontaktovat hygiena,“ doplnil.

Kritikou nešetří ani koaliční ODS, respektive její regionální místopředseda a hlavní zákulisní hybatel plzeňské politiky Roman Jurečko. „Zajímá mě, kdy byl pan hejtman na dalších odběrech. Časově mi to celé nesedí. Samozřejmě mu ale přeji, ať se brzy uzdraví,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jurečko, který je předsedou představenstva plzeňské teplárny.

Bylo mi blbě, otestoval jsem se

Chronologie Bernardova onemocnění je následující:

26. března: Hejtman na Facebooku oznámil, že nastupuje do domácí karantény. Důvodem bylo, že pozitivně testovaní na covid-19 byli dva členové krajské rady Radka Trylčová (ODS) a Zdeněk Honz (ČSSD). Spolu jednali 16. března, takže i ostatní účastníci tohoto setkání museli alespoň na čtyři dny do karantény, aby splnili povinnost „domácího vězení“ po dobu dvou týdnů od kontaktu s nakaženým.

29. března: Josef Bernard oznámil, že byl negativně testovaný. „Poslušně hlásím… Hejtman je negativní, tedy na koronavirus,“ napsal na svém facebookovém profilu.

3. dubna: Hejtman na Facebooku oznamuje, že podstoupil nové testy, které ukázaly, že je nakažený. „Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem covid pozitivní. Dnes jsem nastoupil do druhé karantény. Nyní se cítím opět naprosto zdravý.“

4. dubna: Josef Bernard poskytl z domácí karantény rozhovor pro Českou televizi. V něm opět uvedl, že po prvotním propuštění z karantény se mu zanedlouho udělalo špatně, a tedy z vlastní vůle podstoupil další testy na koronavirus. Genezi svého případu shrnul slovy:

„Dozvěděl jsem se, že jsem byl 16. března v kontaktu s kolegyní z rady, která byla pozitivně testována. Ihned ten den jsem se odebral k odběru. Byl jsem v karanténě a 30. března jsem se dozvěděl, že mám negativní test na koronavirus. To znamená: po 15 dnech v karanténě jsem znovu nastoupil do práce. Pro jistotu jsem si udělal druhý test, to už byla moje vlastní iniciativa. Cítil jsem slabost, měl jsem teplotu 37 stupňů Celsia. Udělal jsem druhý náběr a pozitivní výsledek jsem se dozvěděl v pátek. Je tedy možné, že jsem se nakazil od někoho jiného.“

V teplárně se vyhazovalo

Politikům vadí, že hejtman chodil do práce a setkával se s důležitými lidmi z krizového štábu, a to přesto, že se - jak sám na Facebooku a do televize uvedl - necítil ve své kůži.

„Štve mě, že chodil do práce. Vždyť do televize řekl, že mu nebylo dobře, a proto si nechal udělat test. Kdyby mi bylo blbě, zašiju se doma a nebudu vylézat. Choval se nezodpovědně, vůbec nechápu, proč si k sobě do kanceláře zval vedení krajského úřadu, které kvůli tomu nyní muselo do karantény. Kdyby teď aspoň vystoupil a omluvil se, ale to on ne. Hejtman má být ten první, kdo dodržuje pravidla. Má jít příkladem. Nám ani nesdělil, že je pozitivně testovaný. Vytočil mě do nepříčetna, takové chování jsem za 12 let ve funkci nezažil,“ řekl Seznam Zprávám hejtmanův náměstek a stranický kolega Ivo Grüner.

Dodal, že nemá chuť s hejtmanem, který na podzim již nebude za ČSSD kandidovat v krajských volbách, dále spolupracovat. „Ten člověk u mě skončil. Je mi jedno, že je hejtman, že řídil Škodovku nebo že má na účtu 50 milionů, je mi to buřt,“ dodal Grüner.

Faktický šéf plzeňské ODS Roman Jurečko vybídl hejtmana k rezignaci. „Pokud porušil bezpečnostní nařízení, tak bych rád uvedl, že u nás v teplárně byl za takové chování na hodinu propuštěný ředitel nákupu. Ten se nám pak ještě omluvil, že to lidsky nezvládl. A to se prosím psal teprve začátek epidemie. Pokud byl takového postupu schopný jeden z ředitelů teplárny, pak by toho měl být schopný i hejtman, který vede krizový štáb,“ vzkázal Bernardovi Jurečko.

Hejtman se brání, že postupoval tak, jak mu krajská hygiena nařizovala. Rozpor se však nachází v tom, co před několika dny tvrdil na Facebooku a v České televizi. Seznam Zprávám nyní řekl, že k opětovnému testu ho vybídla plzeňská hygiena a že mu špatně nebylo.

„Jak jsem mohl být doma? 30. března mi zrušili karanténu a musel jsem do práce. Blbě už mi pak nebylo. Při prvním odběru jsem měl zvýšenou teplotu, jinak jsem neměl žádné projevy covid-19. Byl jsem rád, že mě hygiena poslala na druhý odběr, celkově už jsem byl na čtyřech odběrech. Nechápu, proč mě teď trénují lidé, kteří byli jen na jednom odběru. Teď mi nebylo vůbec nic, žádné projevy koronaviru jako dušnost nebo horečky,“ uvedl hejtman.

Jeho onemocnění a kontakt s krizovým štábem poslal domů do karantény řadu důležitých osob integrovaného záchranného systému. Situaci musí řešit i Ministerstvo vnitra.

„Ministerstvo vnitra se situací zabývá. Probírali jsme ji na Ústředním krizovém štábu, protože se řeší fungování Plzeňského kraje. Vnitro se spojilo s ředitelem krajského úřadu, který nás ujistil, že situace je zvládnutelná silami kraje. Chtěli jsme informace, protože řada krajských klíčových hráčů musela do karantény. Zbytek separátně vyšetřuje policie,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Reklama

Doporučované