Hlavní obsah

Po návratu z Chorvatska bez karantény. Možná už od příštího týdne

Foto: Shutterstock.com

Chorvatské pláže opět na dosah. Vláda má rozhodnout pravděpodobně příští týden o tom, jestli bude nutná po návratu karanténa. (ilustrační snímek)

Reklama

Otvírá se cesta do oblíbené letní destinace. Hlavní překážkou je stále podmínka strávit pět dní po návratu do Česka v karanténě a zakončit ji PCR testem. To by se mohlo změnit už příští pátek.

Článek

Pětidenní karanténa po návratu z Chorvatska aktuálně představuje největší zádrhel při plánování dovolené v letní destinaci, kam obvykle vyráží statisíce Čechů.

Před letní sezonou by ale měl padnout. Potvrdil to na páteční tiskové konferenci náměstek ministra zahraničních věcí Martin Smolek.

„Počítám s tím, že během této soboty, neděle, Chorvaté klesnou pod nutnou hranici incidence a bude je možné příští pátek zařadit na náš seznam do červené barvy. To výrazně usnadní návrat,“ uvedl náměstek Smolek.

Právě tento přesun Chorvatska v české cestovatelské mapě z tmavě červené (velmi vysoké riziko), do červené (vysoké riziko) je klíčové. Stále sice bude nutné v sebeizolaci počkat na výsledek PCR testu, ten bude ovšem možné si udělat kdykoliv po návratu, a ne až po pěti dnech.

Vláda navíc v pátek odsouhlasila, že při návratu z „červených“ zemí nebudou muset cestovatelé do karantény, pokud dostali alespoň jednu dávku vakcíny minimálně před 22 dny.

I podle oslovených zástupců cestovních kanceláří právě pětidenní karanténa představovala pro české turisty největší překážku.

„Člověk si vezme týden dovolené, ale musí si kvůli tomu reálně vzít čtrnáct dní, je to nesmyslné,“ kritizuje karanténu po návratu Tomislav Vojnović z cestovní agentury Dalmaciatour, který do Chorvatska vozí české turisty.

Podobně mluví i Blanka Hrubá, výkonná ředitelka cestovní kanceláře Travel Family, která se také mimo jiné specializuje na cestování do Chorvatska – karanténa podle ní způsobuje problém zejména v práci. „Klienti stále čekají a denně se informují o pravidlech a možnostech, jak vycestovat,“ říká Blanka Hrubá.

Od června s QR kódem

Češi ale musí počítat s tím, že vlastní podmínky si pro vstup do země klade i Chorvatsko. Ty by přitom měly zůstat po celou letošní sezonu velmi podobné těm, které aktuálně platí.

„Podmínky jsou takové, že každý tam v podstatě může jet. Je to plán na celou sezonu. Moc velké rozdíly nebudou. Máte víc možností vstupu, ať už je to očkování, překonání covidu nebo negativní test,“ shrnuje Natali Munitić z Chorvatského turistického sdružení v Praze.

Hlavní změnou na chorvatských hranicích by tak mělo být zavedení takzvaného CovidPassu, které se předběžně plánuje od začátku června. „S CovidPassem se to změní technicky. Připravují se čtečky, které budou na hranicích. Všechno bude v QR kódech, bude to v digitální podobě, zatímco teď, když jedete do Chorvatska, tak mají lidé většinou potvrzení v papírové podobě,“ vysvětluje Natali Munitić.

Chorvatsko aktuálně pracuje s tím, že pro vstup do země je třeba splnit jednu z těchto podmínek:

Prokázat se negativním PCR nebo antigenním testem s lékařským potvrzením. Testy musí být maximálně 48 hodin staré.

Mít očkovací certifikát, poslední dávka musí být obdržena před více než 14 dny.

Dokument dokazující, že jste prodělali covid-19 nejméně 11 dní a nejpozději 180 před cestou.

Zaplatit si test při příjezdu do Chorvatska a vyčkat na výsledek v izolaci.

Pro děti do sedmi let přitom platí výjimka – nemusí se prokazovat negativními testy, pokud jejich rodiče nebo opatrovníci splňují podmínky.

Nejistí i věrní Chorvatsku

Podle chorvatského turistického sdružení se Češi i přes současné omezení nenechali zcela odradit a do země vyjíždějí. „Češi cestují už od Velikonoc, vidíme to ve statistikách. Jsou věrní i přes ty překážky, mají vůli cestovat a odpočinout si, což jsme rádi,“ tvrdí Natali Munitić.

Podle zástupců cestovních kanceláří je ale větší část zájemců zatím nervózní. „Zájem je, ale lidé jsou pořád ve stresu. Nejsou si jistí, jak to bude,“ vypraví Tomislav Vojnović.

„Zájem a poptávka se začíná zvyšovat, ale většina klientů se v první fázi informuje,“ říká Blanka Hrubá z cestovní kanceláře Travel Family.

Reklama

Doporučované