Hlavní obsah

Po několikaměsíční pauze se turistům 1. května otevře šumavský hrad Kašperk

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Na nejvýše položeném královském hradu v Česku, šumavském Kašperku, nejsou hromadné prohlídky zatím možné, lidé budou chodit po hradu samostatně. Takový režim si na Kašperku krátce vyzkoušeli už loni v říjnu.

Článek

Bez průvodce si nyní lidé projdou větší část prohlídkového okruhu Život na hradě, což je asi 60 procent hradu. Trasa je připravena a vyznačena, aby nikdo nemusel bloudit, pro případnou pomoc nebo zodpovězení dotazu se budou po hradě pohybovat zaměstnanci, řekl kastelán Václav Kůs.

„Připravili jsme trasu, která vede z purkrabství do prostor bývalého paláce a odtud až na vrchol východní věže. V máji otevíráme od 10:00 do 17:00, vždy od úterý do neděle. Po dobu minimálně celého května bude k vidění nová venkovní výstava, kterou si připomínáme natáčení oblíbené pohádky Anděl Páně na Šumavě, včetně našeho Kašperku,“ uvedl kastelán.

Hrad Kašperk, který vlastní město Kašperské Hory, patří spolu s dalšími šumavskými památkami, státními hrady Rabí a Velhartice, k nejnavštěvovanějším památkám v kraji. V roce 2019 přišlo na Kašperk za sezonu 58 000 lidí, loni to bylo už kvůli opakovanému vynucenému uzavření kvůli koronaviru 45 000 platících návštěvníků.

„Ani nemůžeme popsat, jak moc se na otevření hradu a na naše návštěvníky těšíme. Naposledy jsme měli otevřelo v říjnu a pak asi dva dny v prosinci. Byla to dlouhá zima, byli jsme zasypaní sněhem, štípali jsme dřevo a vzpomínali na jiné roky, kdy jsme měli otevřeno o Vánocích, v únoru o jarních prázdninách, na mimořádné individuální předem rezervované prohlídky, na Velikonoce. Teď nic takového nebylo možné,“ posteskl si Kůs.

I když ani na Kašperku nemají jistotu, jakou podobu bude kvůli pandemii koronaviru moci mít letošní sezona, připravují program na celý rok. „Nechceme se vzdát našich oblíbených nočních prohlídek, moc doufáme, že nám vyjde na přelomu července a srpna Shakespearovský Kašperk s představeními Romeo a Julie a Macbeth od spolku Kašpar a Sen noci svatojánské od Městského divadla Kladno v hradním paláci,“ řekl Kůs. Správci hradu pracují i na přípravě dalších akcí.

Reklama

Doporučované