Hlavní obsah

Po ničivém zemětřesení postihly Papuu-Novou Guineu sesuvy půdy, mrtvých jsou tři desítky

Po zemětřesení postihly Papuu-Novou Guineu sesuvy půdy.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Sesuvy půdy a rozsáhlé výpadky proudu sužují po pondělním ničivém zemětřesení tichomořský stát Papua-Nová Guinea. Některé oblasti jsou zcela odříznuté od zbytku světa. Obětí může být až 30.

Článek

Až 30 lidí zahynulo a více než 300 dalších utrpělo podle místního tisku zranění při ničivém zemětřesení, které v pondělí postihlo tichomořský stát Papua-Nová Guinea. Otřesy způsobily sesuvy půdy, rozsáhlé výpadky proudu a zcela přerušily spojení některých částí ostrovní země s okolím. Zjišťování škod komplikuje nepřístupnost zasažených oblastí, uvedla dnes agentura AP.

Epicentrum otřesů o síle 7,5 stupně se nacházelo v centrální, řídce obydlené hornaté části ostrova Nová Guinea. Po nich přišla ještě řada následných otřesů, z nichž jeden měl dnes sílu 6,3 stupně.

Podle místních úřadů bylo přerušeno telefonní spojení a elektrické vedení v některých částech provincie Hela, kde jsou rovněž silnice blokovány sesunutým bahnem a kamením.

Pod dvěma zřícenými budovami a sesuvem půdy ve městě Mendi v provincii Southern Highlands přišlo o život 12 osob, sdělila zdravotní sestra Julie Sakolová z místní nemocnice, kam byla do márnice převezena těla obětí. Policie ve městě Mendi sdělila, že mrtvých z tohoto okresu je celkem 14.

Představitel provinční vlády William Bando uvedl, že celkem v této oblasti vzdálené asi 560 kilometrů severozápadně od hlavního města Port Moresby zemřelo při zemětřesení pravděpodobně na 30 lidí.

Otřesy také poškodily infrastrukturu důlního a energetického průmyslu. Americký ropný gigant Exxon Mobil byl v důsledku zemětřesení nucen uzavřít svůj velký závod na výrobu zkapalněného zemního plynu (LNG), který produkuje 6,9 milionu tun plynu ročně a který má hlavní zákazníky v Japonsku, Číně a na Tchaj-wanu. Postižen je také velký zlatý důl u města Porgerra, který má přes 2500 zaměstnanců.

"Některé oblasti byly touto přírodní katastrofou postiženy a my posíláme vojáky a další vládní úředníky na pomoc místním obyvatelům ve chvíli nouze," uvedl v prohlášení premiér Peter O´Neill.

V Papui-Nové Guineji, kterou obývá sedm milionů lidí, jsou zemětřesení běžná. Země leží v oblasti zvané Ohnivý kruh, kde se setkávají tektonické desky. Před rokem tady zaznamenali dokonce zemětřesení o síle 8,0 stupně. Dopady pondělních otřesů jsou však podle některých úředníků citovaných médii dlouho nevídané.

Reklama

Související témata:

Doporučované