Hlavní obsah

Po Ovčáčkovi přednášel na VŠE o dezinformacích i Zemanův dvorní novinář

Radim Panenka a Miloš Zeman na autogramiádě knihy Tato země je naše.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Studenti mluví o provokaci, když jim o šíření lží přednáší člověk z vedení redakce, kterou Ministerstvo vnitra právě kvůli dezinformacím sleduje.

Článek

Skupina studentů pražské Vysoké školy ekonomické v Praze kritizuje proděkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka za uspořádání další přednášky o dezinformacích.

Tento týden vzbudilo jejich nevoli pozvání Radima Panenky, dvorního novináře prezidenta Miloše Zemana a zástupce šéfredaktora Parlamentních listů.

„Šlo o nedlouhou diskuzi, třeba o tom, jak mnohá média či aktivisté bojují s dezinformacemi a často se díky nepodloženým tvrzením sami dopouští šíření fake news. Ocenil jsem, že studenti kladli kritické otázky,“ řekl k tomu sám Panenka.

Hradem oblíbený Panenka je známý jako autor tří knih rozhovorů s Milošem Zemanem – Tato země je naše, Cesta k vítězství a Dokážeme si vládnout sami. Jako novinář pak prezidenta často doprovází na zahraniční cesty.

Někteří studenti z Fakulty mezinárodních vztahů sdružení v Klubu mladých politologů se proti podobě přednášky ohradili. „Přijde nám jako provokace, že o falešných zprávách tady přednáší zrovna zástupce šéfredaktora Parlamentních listů, které Ministerstvo vnitra zařadilo na seznam webů, jež dlouhodobě sleduje kvůli šíření dezinformací,“ řekl jedna ze studentek.

Naposledy studenti kritizovali, když Miroslav Ševčík pozval na jednu z přednášek hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka a představil jim ho jako „nejvzdělanějšího tiskového mluvčího, kterého kdy jaký prezident měl”.

„Pozvání mluvčího Ovčáčka vyučovat na univerzitě na téma ‚fake news’ vidíme spíše jako cílenou provokaci. O důstojné náplni přednášky hodné takto vážené akademické půdy se tedy nedá hovořit,” řekla tehdy Jana Soukupová, členka Klubu mladých politologů na VŠE.

Ovčáčkovu přednášku natočil náš pořad Sněmovní 4:

Přednáška Jiřího Ovčáčka na VŠE.Video: Václav Dolejší

Dalším to vadí, ale jmenovitě o svých výhradách mluvit nechtějí, protože se obávají odvety ze strany školy v podobě komplikací při dokončení studií.

Proděkan Miroslav Ševčík, který je garantem obou kurzů – ekonomická žurnalistika a organizace trhů a odvětví pohledem manažerů – svůj výběr přednášejících suverénně obhajuje. „Jde o přednášky, které připravují studenty na přechod do praxe. Musejí je dělat lidé, kteří tomu rozumí a v podstatě jsou ve společnosti známí,“ říká Ševčík.

Reklama

Související témata:

Doporučované