Hlavní obsah

Smrt herce Třísky. Policie hledá svědky pádu z Karlova mostu

Podívejte se na živé vysílání a rozhovory s hosty, kteří vzpomínali na Jana Třísku.

 

Reklama

Sobotní tragický pád Jana Třísky z Karlova mostu do Vltavy byl podle policie spíše nešťastnou náhodou než cíleným jednáním. Uvedla to agentura ČTK. Policie žádá o svědectví veřejnost, která se v tu dobu na mostě nebo kolem něj pohybovala.

Článek

Osmdesátiletý herec zemřel v noci z neděle na pondělí. Od soboty byl ve vážném stavu v pražské Ústřední vojenské nemocnici poté, co odpoledne spadl z mostu do Vltavy. Odtud ho vytáhli lidé z výletní lodi.

Policie už oznámila, že hercova smrt nebyla podle všeho sebevraždou a hledá svědky nešťastné události. Vyzvala je, aby se jí ozvali.

Jan Tříska patřil k nejtalentovanějším hercům generace 60. let, po emigraci v 70. letech se prosadil i v Hollywoodu. Po revoluci v roce 1989 hrál v Česku třeba ve Svěrákových filmech Obecná škola a naposledy Po strništi bos.

Filmy s Janem Třískou:

Vzpomínka na filmy s Janem Třískou.Video: Háta Sassmannová

Kolegové a přátelé Třísku popsali jako výjimečného člověka a mimořádného umělce, který své okolí učil profesionalitě. Podle anglisty a překladatele Martina Hilského, který s Třískou léta spolupracoval při popularizaci a interpretaci díla Williama Shakespeara, herce charakterizovala profesionalita „od začátku do konce”.

Ve věku nedožitých 81 let zemřel herec Jan Tříska.Video: Klára Galová

Jeho herectví bylo profesionální, ale zároveň osobní, prožité a procítěné, řekl Hilský ČTK. Třískův král Lear způsobil, že Letní shakespearovské slavnosti se staly plenérovým divadelním fenoménem.

K umělcově smrti se vyjádřili i čeští politici. „Jan Tříska byl skvělý herec a výjimečný člověk. Českému filmu, divadlu a celé naší kultuře bude strašně chybět,” poznamenal Bohuslav Sobotka. „V Janu Třískovi česká kultura ztrácí jednoho z nejtalentovanějších herců, ale i čestného a statečného člověka. Skláním se před jeho památkou,” uvedl ministr kultury Daniel Herman.

Svědčili spolu na svatbě Václava Havla. Na Jana Třísku vzpomíná herečka Táňa Fischerová:

Táňa Fischerová o Janu Třískovi.Video: Anita Baselová

„Je mi to líto, protože pokud vím, tak Honza neplánoval, že někdy umře. Držel diety, cvičil a myslím si, že i ve svých 80 letech byl velice připraven fyzicky i mentálně, byl schopen naučit se dlouhé texty,” řekla ČTK herečka Magda Vášáryová. V roce 1970 s ním vytvořila kreaci ve Weiglově snímku Radúz a Mahulena. Vyjádřila také lítost nad tím, že Tříska nemohl být kvůli neshodám s tehdejším režimem součástí českého herectví a kultury. „I jeho jsme vytlačili, tuhle velkou hereckou osobnost, i jeho jsme radši poslali pryč. Protože nemáme rádi, když je někdo lepší než průměr,” uvedla.

Prorazil v Hollywoodu

Oblíbený umělec, který měl blízko k českému disentu, v roce 1977 emigroval, usadil se v Kalifornii a dokázal prorazit i v Hollywoodu. Ve Spojených státech natočil 44 filmů, z nichž dva s Milošem Formanem - Ragtime a Lid versus Larry Flynt. Po jeho odchodu se ho komunistický režim snažil ve vlasti vymazat z povědomí lidí. Filmy či například televizní seriál F. L. Věk, ve kterých hrál, se nesměly vysílat.

Po změně režimu v roce 1989 se vrátil do českého povědomí triumfálními výkony v roli krále Leara na jevišti či jako učitel Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola. Vystupoval také na Letních shakespearovských slavnostech či v pražském Divadle Na Jezerce.

Na hlavní roli ve snímku Jiřího Mádla Na střeše, jehož natáčení mělo začít v těchto dnech, se těšil. Scénář dostal už začátkem roku a s režisérem natočil v Los Angeles zkušební záběry.

Reklama

Doporučované