Hlavní obsah

Po Peltově zatčení dluží fotbal 25 milionů za mistrovství Evropy

Fotbalový svaz dluží desítky milionů za ME žen do 17 let.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Problémy potvrdil Seznamu generální sekretář fotbalové asociace Rudolf Řepka. Dokonce bych řekl, že situace je beznadějná, uvedl.

Článek

Fotbalová asociace se kvůli zatčení svého předsedy Miroslava Pelty dostává do finančních komplikací. Svazu zůstal dluh ve výši asi 25 milionů korun po nedávném mistrovství Evropy žen v kategorii do 17 let.

Fotbalisté počítali, že tyto peníze dostanou od Ministerstva školství. Jenže kvůli zastavení sportovních dotací zatím nemají ani korunu.

„Bohužel tyto finance nepřichází a je opravdu ve hvězdách, jestli vůbec přijdou. Takže v tuto chvíli jsme opravdu, dá se říct, ve velmi vážné a složité situaci. Dokonce bych řekl, že až v beznadějné,“ uvedl generální sekretář FAČR Rudolf Řepka.

Fotbalový svaz podle Řepky dluží za ženský šampionát peníze desítkám dodavatelů. Jedná se třeba o propagaci, ubytování nebo pronájem stadionů, kde se šampionát konal a kde fotbalistky trénovaly.

Podle zjištění Seznamu začaly mít ale kvůli dotační aféře problémy i další sporty.

Třeba Českomoravský svaz hokejbalu pořádá na začátku června v Pardubicích mistrovství světa. Ministerstvo školství slíbilo tři miliony korun, ale hokejbal nedostal zatím ani korunu. A to ještě čeká na více než třináct milionů, které má od ministerstva letos dostat na provoz hokejbalového svazu.

Situaci teď podle svých slov zachraňuje předseda svazu hokejbalistů Martin Komárek a to čtrnáct hodin každý den. „Ta ostuda hrozí,“ reaguje Komárek na problémy s financováním blížícího se mistrovství světa. „Já to řeknu na rovinu, my obvoláme partnery, bereme si půjčky všude možně, abychom to byli schopni zvládnout,“ doplnil Komárek.

Milion korun hokejbalovému svazu půjčila na mistrovství světa Česká unie sportu. O další půjčce jednají s Pardubicemi i Pardubickým krajem. Kdy by mohli peníze od ministerstva dostat, nevědí.

„S námi nikdo z ministerstva nekomunikuje, protože tam ani nikdo není. Paní náměstkyně je v žaláři, paní ministryně je v demisi a jediný, kdo aspoň komunikoval – pan Zdeněk Bříza – dal výpověď a je trestně stíhán,“ podotkl Komárek.

Video: Kateřina Valachová vysvětluje případ dotací pro sport

Kateřina Valachová vysvětluje případ dotací pro sport. Video: Seznam Zprávy

Dalšímu sportovnímu svazu – Svazu lyžařů – už peníze došly, a tak si musel půjčit 14 milionů korun. „Pokud bychom si nepůjčili od bankovního subjektu, finanční prostředky by nám došly už během května. Tím, že jsme využili kontokorent v plné možné výši, máme finance do první poloviny července,“ uvedl generální sekretář Svazu lyžařů Jakub Čeřovský.

Na peníze z Ministerstva školství zatím čekají také další velké mezinárodní akce. Již tento týden se bude konat mistrovství Evropy v Račicích. Tady se navíc v srpnu uskuteční po 59 letech i mistrovství světa v rychlostní kanoistice. Peníze zatím nepřitekly ani na Světový pohár ve vodním slalomu v Troji, který se uskuteční v polovině června.

Předseda Svazu rychlostních kanoistů Jan Boháč upřesnil, že čeká na vyplacení více než 20 milionů korun. „Řešíme to vlastními zdroji, které ještě máme, ale samozřejmě uvažujeme o půjčce od České unie sportu nebo odjinud. My musíme pracovníky platit,“ uvedl Boháč.

Ministerstvo školství tvrdí, že končící ministryně Kateřina Valachová pracuje na tom, aby svazy na zmíněné akce peníze dostaly.

Reklama

Doporučované