Hlavní obsah

Po Peltovi jde policie, fotbalový boss má přesto velké investiční plány. Rád by si koupil i poloostrov Tajvan

I přes policejní stíhání a obstavení části majetku má Pelta velké plány do budoucna. Jeho snem je investovat do poloostrovu Tajvan.Video: Martin Wenzel, Tomáš Tesař, Seznam Zprávy

 

Reklama

Známý fotbalový boss a podnikatel Miroslav Pelta, který od loňského května čelí obvinění v kauze rozdělování dotací do sportu a jemuž policie před několika dny zastavila dva domy, zvažuje nemalé investice do dalších nemovitostí v Jablonci nad Nisou.

Článek

I přes policejní stíhání a obstavení části majetku, o němž jako první informoval Seznam, má Pelta velké plány do budoucna. Jak řekl mimo kameru reportérům Seznamu, jeho prioritou je nyní dokončit obnovu kdysi slavné kavárny Jizera v centru Jablonce nad Nisou. Objekt koupil před třemi lety a veřejně slíbil, že má zájem ho zrekonstruovat do původního stavu.

Jak se ale Seznamu podařilo zjistit, stíhaný fotbalový boss má i další, velký sen. Rád by někdy v budoucnu získal pozemek na poloostrově zvaném Tajvan na břehu jablonecké přehrady. Za socialismu zde stála slavná restaurace s diskotékou. Po roce 1989 ale postupně zchátrala, nový majitel nechal budovu zbourat a místo už roky nechává ležet ladem.

Město i přes opakovaná jednání s vlastníkem neuspělo ve snaze bezmála 3 400 metrů čtverečných pozemku získat. Překážkou je především vysoká cena. Pokud by se to podařilo Peltovi, musel by podle platné aktuální ceny zaplatit 35 milionů korun. Vrátit kdysi půvabnému místu lesk by ale podle některých odborníků znamenalo investovat až 100 milionů.

Pelta by tím nicméně získal obrovské plus u Jablonečanů, což ostatně platí pro již zmiňovanou kavárnu Jizera.

Kontroverzní podnikatel od loňského května čelí obvinění z několika trestných činů v kauze poskytování dotací do sportu. Vyšetřovatelé mu v této souvislosti před několika dny obstavili například objekt s restaurací na Žižkově vrchu v Jablonci nebo bytový dům v památkové zóně téhož města. A to v odhadované hodnotě téměř 30 milionů korun.

Podle zjištění Seznamu dalších jedenáct nemovitostí ještě předtím fotbalový boss přepsal na manželku Simonu.

Miroslavu Peltovi patří i fotbalový klub, na který v minulosti od města coby vlivný člen zastupitelstva za vlády ODS získal stamiliony korun. Za občanské demokraty ale letos poprvé po více než 20 letech nebude kandidovat v komunálních volbách. Pelta trvá na tom, že je zcela nevinný a odchod z politiky zdůvodňuje obavou, že by konkurenční strany zneužily jeho trestní stíhání v politickém boji a cíleně tak poškozovaly ODS.

Zatímco zejména opoziční strany a hnutí Peltu často kritizují, většina lokálních politiků ho hodnotí jako člověka, který co slíbí, to vždy dodrží.

„Byl to první člověk, který, když jsme (ČSSD) přišli na radnici, tak začal ‚olamovat hroty‘. Byla to tehdy taková hodně vyhrocená doba. A on byl první, kdo zaklepal na dveře. Pak jsme přišli na to, že dokážeme mluvit společnou řečí. A musím říci, že slovo, které dal, tak splnil," říká jablonecký náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha (ČSSD).

Reklama

Doporučované