Hlavní obsah

Po pokání zpět na kazatelnu. Nenechávejte násilníky se vracet ke kněžské práci, vyzývají církev oběti

Církev nemá být schovka pro úchyláky, říká jeden ze zneužitých.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víme o případech, kdy se odsouzení násilníci vrátili k pastorační činnosti, zlobí se bývalý církevní soudce.

Článek

Odsoudili je za sexuální zneužívání, přesto se po čase vrátili k tomu, že slouží mše a jsou v kontaktu s mládeží. „Já sám vím o pěti případech, ale ozývají se i další lidé, kteří vědí o dalších kněžích v pastoraci,“ říká pak pro Seznam bývalý církevní soudce Jan Rozek.

Jeho organizace Pro čistou církev, která zastupuje oběti trestných činů církevních zaměstnanců, proto vyzvala biskupskou konferenci, aby tuto „nemorální“ praxi zastavila.

„Chtěli jsme vás požádat, abyste rychle sjednali nápravu nemorální praxe, kterou někteří členové stále podporují. Tedy že lidé odsouzení za sexuální zneužívání se vrací do pastorace nebo jsou drženi naoko mimo pastoraci, ale stále vysluhují svátosti a jsou kněžími. Žádáme jejich laicizaci. Nebereme jim jejich obživu, například v archivu mohou pracovat dále, ale už ne jako kněží,“ píše České biskupské konferenci.

Ta se tématem měla zabývat dle informací Seznamu už na konci minulého týdne. Zda k něčemu došla, ovšem odmítá církev komentovat.

„Vzhledem k tomu, že se pan Jan Rozek nedostavil na koordinační schůzku s panem kardinálem, není v tuto chvíli relevantním zdrojem jakýchkoliv informací ve věci,“ sdělil v krátkosti kněz z odboru vnějších vztahů Arcibiskupství pražského Romuald Štěpán Rob.

Samotné oběti pak kritizovanou praxi hodnotí negativně. Podle jedné nejmenované oběti, která pro Seznam již dříve vypovídala, by měli takoví duchovní „zůstat v kriminále“. „Církev prostě nemá být schovka pro tyhle uchyláky,“ dodal zneužívaný. Další oběť sexuálního zneužívání v církvi, Petra Panská, se kvůli takové praxi doptává až ve Vatikánu, jakým způsobem bude řešit případnou laicizaci duchovního, který ji sexuálně zneužíval. Zatím se jí nedostalo odpovědi.

Reklama

Doporučované