Hlavní obsah

Po Pratasevičovi je na veřejnosti i video jeho přítelkyně. Obavy rostou

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace za propuštění politických vězňů před běloruskou ambasádou ve Varšavě.

Reklama

Novinář a aktivista Raman Pratasevič zůstává v běloruské vazbě. Po jeho zřejmě vynucené výpovědi se na internetu objevilo video jeho přítelkyně, která se měla taktéž pod tlakem přiznat k zveřejňování osobních údajů policistů.

Článek

V černé mikině se založenýma rukama a viditelným šrámem na čele, tak se zadržený Pratasevič objevil na v pondělí zveřejněném videu. „Dobrý den, jmenuji se Raman Pratasevič. Včera mě zadrželi pracovníci ministerstva vnitra na letišti v Minsku. Teď se nacházím ve vyšetřovací vazbě, nemám žádné zdravotní problémy a chovají se tu ke mně maximálně korektně. S vyšetřovateli spolupracuji,“ pronesl běloruský novinář ve videu, které se objevilo například na běloruském provládním kanále Žoltyje slivy.

Ve třicetivteřinovém klipu dále novinář řekl, že je ve vazební věznici v Minsku, kde se k němu chovají „maximálně korektně“. Jeho slova ale zpochybnila vůdkyně běloruské opozice a protikandidátka prezidenta Alexandra Lukašenka. „Takhle vypadá Raman, když je pod fyzickým a duševním tlakem. Vyzývám k jeho okamžitému propuštění, stejně jako dalších politických vězňů,“ napsala na svém twitterovém účtu Svjatlana Cichanouská.

Podle Pratasevičovy matky její syn na videu nese známky mučení. Podle Natalye Pratasevičové má novinář na tváři nanesený make-up, který zakrývá modřiny po bití, stejně tak má mít její syn i zraněný nos a možná i vyražené zuby. „Vím, jak vypadá moje dítě, znám rysy jeho tváře. A to, co ho přinutili říct, že nečelil žádnému násilí, to je naprostá lež,“ cituje Pratasevičovou stanice ABC, které poskytla exkluzivní rozhovor. „Řekl to jen pod opravdu silným tlakem,“ dodala novinářova matka.

Bezpečnostní složky zakladatele informačního kanálu Nexta zadržely poté, co běloruské úřady s pomocí stíhačky přinutily letadlo společnosti Ryanair na trase z Atén do Vilniusu přistát v Minsku. „Obviňují ho z terorismu, ale jaký terorismus?“ řekla Pratasevičová americké stanici. „Jednoduše ukázal pravdu! Jednoduše ukázal celému světu, nejen běloruskému lidu, ale celému světu, jaká nespravedlnost se děla u těchto (prezidentských) voleb,“ cituje ABC Pratasevičovou.

Pratasevič spoluzaložil kanál Nexta ještě jako teenager, do povědomí běloruské veřejnosti se dostal ještě před rozsáhlými protesty proti zfalšování výsledků prezidentských voleb, které v zemi propukly loni v srpnu. Nextu i sesterský kanál Nexta Live aktuálně sledují více než dva miliony lidí. Pratasevič v roce 2020 kanál opustil a založil vlastní kanál na sociální sítí Telegram.

Běloruské orgány zařadily Prataseviče na seznamu sledovaných teroristů a viní ho z podněcování k nenávisti a organizování hromadných výtržností. Podle ruských médií hrozí novináři až patnáct let vězení. „Můj syn je hrdina,“ řekla stanici ABC Pratasevičová. „Samozřejmě jsem se jako matka opravdu bála. Také jsem ale velmi dobře pochopila, co myslel tím, když říkal: Mami, když ne já, tak kdo? Moje povolání je novinář, musím tyto události zachytit. Musím dostat pravdu k lidem.“

Spolu s Pratasevičem zadržela běloruská policie také Rusku Sofiji Sapegaovou. Taktéž její výpověď se objevila na běloruském provládním kanálu Žoltyje slivy. Sapegaová na videu přiznává, že pracovala pro web zveřejňující údaje policistů zasahujících proti demonstrantům. „Jsem redaktorkou telegram-kanálu Čorna kniga Belarusi, který zveřejňuje osobní informace o pracovnících orgánů vnitra,“ říká Sapegaová v krátkém vyjádření. O tom, že přeříkává někým jiným připravený text, svědčí i to, že se v něm na začátku identifikuje osobními údaji a potvrzuje, že byla zadržena spolu s Pratasevičem 23. května.

Vyšetřovací vazba na dva měsíce

Otec Sapegaové předtím agentuře TASS řekl, že jeho dcera je držena ve vyšetřovacím středisku běloruské tajné policie KGB. Je údajně podezřelá ze spáchání trestného činu zatím neupřesněné povahy a uvalena na ni byla dvouměsíční vyšetřovací vazba. Matka zadržené podle agentury Reuters vyjádřila obavu o zdraví a bezpečí své dcery ve vězení. „Moje naděje jsou nyní pravděpodobně založené na zázraku a na vědomí, že moje dcera rozhodně není vinna. Prostě se nacházela ve špatnou chvíli na špatném místě,“ řekla. Sofija je podle ní s Pratasevičem ve vztahu několik měsíců. Sapegaová studuje na Univerzitě ve Vilniusu, kam se z dovolené v Řecku vracela na obhajobu své magisterské práce, píše The Independent.

Podle sdělení mluvčího ruského velvyslanectví v Minsku se v úterý večer s 23letou Sapegaovou mohl setkat konzulární pracovník ambasády. Žena se údajně cítí normálně a velvyslanectví teprve čeká oficiální informaci o dalších krocích běloruských úřadů vůči ní.

Akt Lukašenkova režimu tvrdě odsoudili jednotliví státníci i instituce. „Žádáme okamžité propuštění Ramana Prataseviče a Sofie Sapegaové,“ stojí v prvním bodě odpovědi běloruskému režimu, na které se shodli lídři EU v pondělí večer. Závěry byly rychlé a členské státy jednaly ve shodě. Lídři EU také zažádali o rozšíření seznamu lidí, na něž budou uvaleny sankce ze strany evropských států. Evropská rada proto vyzvala šéfa unijní diplomacie Josepha Borella, aby sestavil nový sankční seznam.

Tvrdou kritiku Běloruska volí i Spojené státy nebo Velká Británie. „Zatčení běloruského novináře Ramana Prataseviče, který cestoval do zahraničí, je přímou urážkou mezinárodních norem,“ uvedl americký prezident Joe Biden ve svém pondělním prohlášení a dodal, že USA tento akt „co nejsilněji“ odsuzují. Biden také oznámil, že Bílý dům bude nadále postupovat „v úzké koordinaci s Evropskou unií, dalšími spojenci, partnery a mezinárodními organizacemi“.

„Video Ramana Prataseviče je hluboce znepokojující. Jako novinář a vášnivý zastánce svobody projevu vyzývám k jeho okamžitému propuštění. Akce Běloruska budou mít důsledky,“ uvedl na svém twitterovém účtu britský premiér Boris Johnson.

Reklama

Související témata:

Doporučované