Hlavní obsah

Po ptačí chřipce obnovují chov. Vybít museli 130 tisíc brojlerů

Foto: Seznam Zprávy

Do Slepotic se vrací chov brojlerů.

Reklama

Společnost Moras Moravany připravuje obnovu velkochovu drůbeže ve Slepoticích. V únoru tam museli hasiči kvůli ptačí chřipce zlikvidovat asi 7 000 krocanů a 130 000 brojlerů.

Článek

„Příští týden se začne navážet podestýlka do jednotlivých hal,“ řekl předseda představenstva firmy Moras Zdeněk Barták.

„Během 14 dnů, do 20. dubna, budeme naskladňovat krůty, krocany a drůbež. Stáje jsou připraveni na nové naskladnění,“ uvedl Barták. V obnoveném chovu bude 21 000 krocanů a krůt a asi 130 000 brojlerů.

Škodu na usmrcené, a tudíž neprodané drůbeži Barták vyčíslil asi na deset milionů korun. Na stejnou částku podle něj vyjde likvidace chovu od jeho vybití a vyklizení až po vyčištění a sanaci areálu. Firma již požádala ministerstvo zemědělství o náhradu škody a nákladů, celkové kompenzace by mohly dosáhnout až 100 procent.

Sídlo firmy.

Zásahu ve Slepoticích se zúčastnily kromě krajských a dobrovolných hasičů také jednotky z Jihlavy, Hlučína a Zbirohu. Počet mužů postupně dosáhl až na 116. Ptáky zabili oxidem uhličitým a 400 tun drůbeže odvezli do asanačních podniků. Po vyklizení zvířat z hal bylo nutné vyvézt podestýlku a ošetřit ji na hnojišti. Prostory se musely několikrát dezinfikovat.

Jak se nákaza do chovu dostala, se nepodařilo zjistit. Barták je přesvědčen, že firma neporušila žádné předpisy a víc udělat nemohla.

Ptačí chřipka už se letos objevila v lednu ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku v domácím chovu s 15 kusy drůbeže. Velká nákaza ptačí chřipkou postihla Pardubický kraj v roce 2007, kdy na Orlickoústecku veterináři rozhodli o usmrcení zhruba 173 000 kusů drůbeže, většinou v komerčních chovech. V roce 2017 se objevil virus na Orlickoústecku a Chrudimsku, usmrceno bylo několik desítek kusů drůbeže.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8, potvrzený v komerčním chovu, je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží.

Reklama

Doporučované