Hlavní obsah

Po řediteli Finanční správy rezignoval klíčový muž pro odhalování daňových podvodů

Po řediteli Finanční správy rezignoval klíčový muž pro odhalování daňových podvodů Zbyšek Malý.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po nástupu nové ředitelky Generálního finančního ředitelství Tatjany Richterové odejdou důležití úředníci.

Článek

Generální finanční ředitelství opouští po řediteli Martinu Janečkovi další lidé.

Seznam zjistil, že na svůj post nyní rezignoval Zbyšek Malý, který vedl oddělení řízení rizik. Malý byl klíčovým pracovníkem Generálního finanční ředitelství ve speciálním týmu Kobra, který společně s policisty odhaluje daňové úniky.

K odchodu se v uplynulých dnech navíc rozhodly také ředitelka odboru zakázek Anna Bernářová a Helena Röslerová, která vedla kancelář generálního ředitele.

Martin Janeček oznámil odchod už na konci minulého roku. K dalším změnám dochází poté, co začátkem roku 2019 vystřídala Janečka ve vedení finančního ředitelství Tatjana Richterová.

Rozhovor s Martinem Janečkem o důvodech jeho odchodu.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Anna Bernářová svůj odchod Seznamu potvrdila. „Ano, rozhodla jsem se odejít, důvodů bylo několik,“ uvedla, ale upřesnit je nechtěla.

Řekla také, že na začátku února začne pracovat na Ministerstvu spravedlnosti.

Helena Röslerová ani Zbyšek Malý nechtěli důvody odchodu komentovat. Malý by měl však dál ve Finanční správě pracovat, ale na nižší pozici.

Zbyšek Malý se dosud podílel na vyšetřování velkých případů. Třeba předloni byl u odhalení rozsáhlé skupiny, která byla podezřelá z krácení daní přes nadhodnocené reklamní služby a způsobila tím škodu zhruba 415 milionů korun.

Předtím společně s policisty vypátral firmy, které obchodovaly s masem a státu neplatily mnohamilionové částky DPH.

Novou šéfkou Generálního finančního ředitelství je Tatjana Richterová.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

Také bývalý šéf finančního ředitelství Martin Janeček býval pro někdejšího ministra financí a současného premiéra Andreje Babiše klíčovým úředníkem.

Jeho éra je spojená například s projektem elektronické evidence tržeb, kdy jsou všechny transakce obchodníka posílány online na státní správu. Seznamu před koncem roku 2018 vysvětlil, proč se rozhodl rezignovat.

„Jde mi opravdu o to pracovat, dělat smysluplné věci a odolávat tady těm neustálým tlakům,“ prohlásil Janeček. „Přeteklo to určitou míru a vyhodnotil jsem si, že za těchto okolností to nemá smysl,“ doplnil.

Od začátku letošního roku pracuje Martin Janeček jako ředitel Finančního úřadu pro Jihočeský kraj.

Reklama

Doporučované