Hlavní obsah
Online

Po rekordní výhni přišly bouřky, padají kroupy, na Vysočině popadaly stromy

Taková byla předpověď počasí na pondělí 1. července.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Varování meteorologů před silnými bouřkami se naplnilo. Česko zasáhly i s krupobitím a větrem s nárazy o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Článek

Vysočinou se bouřky přehnaly odpoledne, na silnice i na železnici popadaly stromy. Na některých tratích se kvůli tomu zastavil provoz. Od druhé hodiny odpolední zaznamenali hasiči přes 190 událostí.

Z Olomouckého kraje hlásí krupobití. Místní hasiči vyráželi do několika obcí čerpat vodu z přívalových dešťů, odstraňují popadané stromy či opravují větrem poškozené střechy. V Bohuňovicích na Olomoucku zapálil blesk fasádu rodinného domu.

Dění sledujeme v online přenosu.

  • V Olomouckém kraji zůstává téměř 6 500 domácností bez proudu

  • V olomouckých parcích začali s úklidem poškozených stromů

    Prudká bouře poškodila stromy v olomouckých parcích. Popadané větve už odklízí pracovníci Výstaviště Flora. Parky zůstaly otevřené pro veřejnost. Úklid potrvá i následující dny. „Návštěvníky prosíme, aby se po tu dobu pohybovali jen po vyznačených cestách, a dbali tak varování zaměstnanců olomouckého výstaviště. Žádné stromy nepopadaly, nikdo nebyl zraněn, přesto se ještě v následujících dnech budou parky uklízet od popadaných větví a větviček,“ uvedla ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

  • Podle mluvčího olomouckých hasičů v Bohuslavicích hrozí zničení hrází

    V Bohuslavicích pak v podvečer přetekla hráz jednoho z pěti místních rybníků. „Dle sdělení správce rybníka jsou poškozeny hráze č. 1 a 3 a při dalším přelivu hrozí destrukce hrází,“ upozornil mluvčí hasičů v Olomouckém kraji Zdeněk Hošák. Hráz jednoho z pěti místních rybníků zde přetekla v pět hodin večer.

  • Evakuace dětského tábora

  • Na Moravě škodil hlavně silný vítr

    Hasiči na jihu Moravy měli v průběhu několika hodin přes 200 výjezdů, při kterých odstraňovali polámané a popadané stromy i několik utržených střech. „Nejvíce výjezdů jsme měli na Brněnsku, Blanensku a Vyškovsku. V Brně na Věstonické ulici vítr strhl střechu kancelářského objektu, podobně jako na Nových Sadech. Hasiči na místě zabezpečili střechy proti dalšímu pádu a stržené kusy odstranili, aby neohrožovaly okolí,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Filip Venclovský.

    Kvůli silnému větru vyjížděli častěji i brněnští strážníci. „Hlídky městské policie nejčastěji vyjížděly k uvolněným střechám, poházenému dopravnímu značení, popadaným stromům, billboardům i střešní krytině. Na mnoha místech se strážníkům včasným zásahem podařilo zabránit větším škodám na majetku či odvrátit hrozící úrazy,“ uvedl Pavel Šoba z tiskového oddělení městské policie. Déšť zde má postupně během noci v kraji ustávat, nejnižší noční teploty klesnou na 18 až 15 stupňů. V úterý bude podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu oblačno až zataženo s ojedinělými přeháňkami. Denní teploty vystoupají maximálně na 25 až 28 stupňů.

  • Blesk zapálil střechu domu v Chrudimi

    Chrudim - ulice Presy.Video: Thomas Mauracher

  • Bouřky a vítr lámaly stromy i na jihu Čech

    Bouřka a silný vítr v Jihočeském kraji v pondělí odpoledne a večer způsobily na řadě míst polomy stromů. Hasiči v regionu vyjížděli k sedmi desítkám událostí spojených s počasím. Nejvíc práce měli na Českobudějovicku, kde zasahovali odpoledne a v podvečer ve 40 případech. Na Jindřichohradecku řešili 15 událostí. V naprosté většině se jednalo o odklízení spadlých větví a stromů. Přibližně v 10 případech čerpali vodu z kanalizace.

    Podle předpovědi meteorologů se slabé přeháňky mohou v Jihočeském kraji vyskytovat i v úterý. Odpoledne ale budou ustávat. Teploty by se měly přes den pohybovat v rozmezí 23 až 26 stupňů Celsia.

  • V sedm hodin večer zůstalo bez elektřiny 55 tisíc odběratelů

    Kolem 19:00 bylo bez proudu přibližně 55 000 odběratelů. Večer přibyly nové poruchy v Moravskoslezském a Zlínském kraji a na Vysočině. Vyplývá to z informací energetických společností E.ON a ČEZ Distribuce. Společnost E.ON evidovala 48 poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu tak je kolem 25 000 jejích odběratelů. Kolem 30 000 odběrných míst bez elektřiny evidoval ve stejné době dispečink společnosti ČEZ Distribuce.

  • Zlínský kraj ohlásil 70 výjezdů hasičů

    Hasiči v regionu evidují více než 70 zásahů u stromů popadaných na komunikace. Nejpostiženější oblastí je Kroměřížsko. Téměř 20 výjezdů zaznamenali hasiči v souvislosti s poškozenými střechami. Ve Vsetíně hrozil pád střechy domu s pečovatelskou službou, poškozená střecha byla i v areálu společnosti Fatra v Napajedlích. V napajedelské ulici Nábřeží odletěla celá střecha z bytového domu. Obdobná situace nastala i v Halenkovicích, kde taktéž spadla střecha z domu. Škody způsobil především silný vítr. Kvůli čerpání vody vyjížděli hasiči pouze do Rožnova pod Radhoštěm, kde hrozilo zatopení sklepů.

  • Na Kroměřížsku hořel po zásahu bleskem rodinný dům

    V Chomýži na Kroměřížsku hořel dnes večer rodinný dům. Podle majitele požár způsobil zásah bleskem. Událost se obešla bez zranění. Požár domu hasiči mají pod kontrolou. „Nyní dohašují skrytá ohniska, objekt kontrolují termokamerou. Oheň zasáhl celou střechu. Nikdo nebyl naštěstí zraněn, majitelé však byli událostí otřeseni, na místo proto přijela záchranná služba,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

  • V Královéhradeckém kraji bouře lámala stromy, blesk uhodil do domu

    Bouře se silným větrem dnes odpoledne v Královéhradeckém kraji lámala stromy. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku blesk zřejmě zasáhl střechu rodinného domu. Dům nevzplál, půda byla zakouřená. Blesk nikoho nezranil. V Broumově na Náchodsku spadl na dům strom. Ve Smidarech na Hradecku hasiči vyjeli k utrženému komínu, který hrozil zřícením. Stromy ze silnic hasiči odstraňovali na Novobydžovsku, Hořicku a Broumovsku.

  • 60 dětí a 5 vedoucích z tábora v Bohuslavicích odvezl domů do Šternberka hasičský autobus

  • V Bohuslavicích na Olomoucku situaci komplikuje přeliv rybníka

  • Bouřky způsobily problémy na železničních tratích

    Na železnici odpoledne způsobily problémy spadlé stromy na Pelhřimovsku, Jihlavsku, Havlíčkobrodsku i Žďársku. Překážky tu už byly zčásti odstraněny. Na trati směrem na Pardubice bude v úseku Rozsochatec – Havlíčkův Brod provoz stát asi do 19:00, stejně jako v úseku Bransouze – Luka nad Jihlavou na trati mezi Brnem a Jihlavou. České dráhy v těchto dvou lokalitách zajišťují náhradní autobusovou dopravu.

  • Počet událostí na Vysočině stoupl podle hasičů na 220

    Místy bylo poškozené elektrické vedení. Hasiči nejčastěji odstraňovali stromy a větve z komunikací. Asi ve dvou případech spadly stromy na auta.

  • Aktuální pohled na místa, kde se vyskytují bouřky

    Foto: Windy.com

    Na satelitním snímku bouřky stále pokrývají většinu území Česka.

  • ČEZ kolem páté hodiny večer evidoval 20 tisíc odběrných míst bez elektřiny

    „Nejčastější příčinou poruch je pád stromů a větví,“ dodala mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Nejvíce poruch řeší technici ČEZ Distribuce v Olomouckém kraji, zejména v okresech Olomouc a Přerov. Ve větší míře dnes musely vyjíždět opravárenské čety také na Vysočině a ve středních Čechách, zejména na Benešovsku. ČEZ předpokládá, že dodávky proudu obnoví ve většině případů během dnešního večera a noci na úterý. Bude ale záležet na vývoji počasí.

  • Firma E.ON zatím eviduje 144 poruch elektrického napětí

    Společnost E.ON evidovala 44 poruch na vysokém napětí a téměř 100 poruch na vedení nízkého napětí. „Nejvíce je aktuálně postiženo Prostějovsko, Brněnsko a Otrokovicko,“ sdělila mluvčí firmy Martina Slavíková. Poruchy musí technici řešit také na Žďársku, Břeclavsku a Třebíčsku. Omezení se podle Slavíkové týká přibližně 46 000 domácností. Poruchy nejčastěji vznikají kvůli poškozeným vedením a izolátorům v důsledku silných poryvů větru. E.ON na opravách intenzivně pracuje.

    „Poruchy vymezujeme a tam, kde je to možné, dodávky elektřiny postupně obnovujeme,“ sdělila mluvčí.

  • Bouřka zanechala bez proudu desetitisíce odběratelů

    Silné bouřky způsobily rozsáhlé výpadky elektřiny. Podle informací energetických společností E.ON a ČEZ Distribuce bylo kolem 17:00 bez proudu přibližně 66 000 odběratelů. Nejhorší situace byla na Přerovsku a Olomoucku.

Reklama

Hlavní zprávy