Hlavní obsah

Po roční přestávce se v Kroměříži opět uskuteční Dožínky Zlínského kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Po roční přestávce se v Kroměříži opět uskuteční Dožínky Zlínského kraje. Slavnost, kterou zemědělci symbolicky zakončující žně, bude 20. a 21. srpna.

Článek

„Na programu budou hudební, taneční a divadelní vystoupení na Velkém náměstí, výstava zemědělské techniky a tradiční dožínkový jarmark. Účastníci a diváci sobotního programu se však budou muset obejít bez tradičního průvodu,“ sdělila zástupkyně kroměřížské radnice Šárka Kučerová.

Do Kroměříže letos dorazí méně krojovaných účastníků. Členové folklorních souborů, které obvykle tvoří základ dožínkového průvodu městem, neměli v době covidových opatření možnost se setkávat a pracovat na svých hudebních či tanečních programech. „Mrzí nás, že dožínkový průvod Kroměříží neprojde, ale chápeme důvod, proč folklorní soubory nemohou či nechtějí vystupovat a z letošních dožínek se omluvily,“ uvedla místostarostka Kroměříže Daniela Hebnarová.

Sobotní program zahájí na Velkém náměstí slavnostní obřad předání dožínkového věnce hospodáři, hejtmanovi Zlínského kraje. V chrámu sv. Mořice sloužena děkovná mše za úrodu. Odpoledne bude na pódiu na náměstí kulturní program. „Jsme rádi, že se do Kroměříže po loňské covidem způsobené pauze vrací krajské dožínky. Připomínají nám všem, jak důležité je ocenit úrodnost našeho kraje a také práci zemědělců,“ uvedl starosta Kroměříže Jaroslav Němec (Nezávisí).

Dožínky jsou jednou z nejstarších domácích i světových lidových tradic. Jejich smyslem byla oslava ukončení sklizně obilí, které zajišťovalo obživu na další období, a poděkování za štědré dary poskytnuté přírodou. Většinou se odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Dožínky se v Kroměříži konaly do roku 1974, tradice byla obnovena v roce 2007.

Reklama

Související témata:

Doporučované