Hlavní obsah

Po ruské anexi se na Krymu rozpoutal „hon” na homosexuály, tvrdí aktivisté

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ruská společnost zastává ve vztahu k homosexualitě stále velmi konzervativní postoje. Podle několika průzkumů a statistik většina Rusů neakceptuje homosexualitu a podporuje zákony diskriminující sexuální menšiny. Na vlastní kůži to teď poznali gayové a lesby žijící na Rusy okupovaném Krymu.

Článek

Víkendový resort v Simeizu byl na Krymu Mekkou gay komunity už od 70. let, a když byla homosexualita po pádu Sovětského svazu legalizována, tak se stal ještě známější. Ale od té doby, co Rusko v roce 2014 Krym obsadilo, atmosféra se zde změnila. Zábava se tu střídá se strachem.

„Lidé s jinou sexuální orientací přicházejí do Simeizu v menším počtu,” říká jeden z návštěvníků gay klubu. „V Rusku platí zákon, který zakazuje propagaci homosexuality. Takže se lidé začali asi bát a přestali sem chodit.”

V roce 2013 ruský parlament zahájil kriminalizaci zveřejňování „pokřivených představ o netradičních sexuálních vztazích” - jak to sám pojmenoval. Kritici říkají, že tento krok zároveň podpořil násilí části společnosti vůči sexuálním minoritám.

Zpráva kyjevského Centra pro občanské svobody z roku 2016 tvrdí, že se něco takového teď děje i na Krymu - a to od té doby, co ho Rusko obsadilo. Násilnické skupiny třeba vyhledávají homosexuály na sociálních sítích a vše končí fyzickými ataky.

„Navštěvují chaty a fóra, domlouvají si schůzky a pak gaye zbijí. Důležité je, že se o tyto věci nezajímá policie ani nikdo jiný,” říká Oleksandra Romantsová z Centra pro občanské svobody.

Reklama

Doporučované