Hlavní obsah

Po sedmi dnech poklesů dnes pražská burza obrátila k růstu

Rozhovor s investičním stratégem Dušanem Jilčíkem ze společnosti Starteepo.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza se dnes vymanila ze série sedmi poklesů v řadě, index PX vzrostl o 0,48 procenta na 1020,53 bodu. Z hlavních titulů si nejlépe vedl Stock. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy. Pražské burze pomohlo k růstu dění ve světě.

Článek

„Nálada na globálních akciových trzích se dnes zlepšila poté, co Čína zafixovala svoji měnu proti dolaru na silnější úrovni, než se očekávalo. Mírně se tak snížilo napětí mezi USA a Čínou v rámci probíhající obchodní války,“ uvedl makléř Fio banky Josef Dudek.

Ze 12 titulů ovlivňujících hodnotu indexu PX dnes uzavřel se ztrátou jen jeden. Akcie telekomunikační firmy O2 Czech republic oslabily o 1,81 procenta na 216,50 koruny za kus. Podle Dudka jde o následek středeční zprávy, že Evropská komise vznesla námitky proti dohodě o sdílení sítí mezi českými operátory O2, T-Mobile a provozovatelem telekomunikační infrastruktury CETIN.

Naopak o téměř dvě a čtvrt procenta na 64 koruny za akcii si polepšila emise likérky Stock. Dařilo se také například cenným papírům mediální skupiny CME, jejichž hodnota vzrostla o 0,94 procenta na 107 Kč.

Z finančních titulů, které v předchozích dnech zaznamenaly největší ztráty, se dařilo hlavně Monetě a Komerční bance. Emise banky Moneta si připsala 1,25 procenta na 77,15 koruny za akcii, cenné papíry Komerční banky zpevnily o 0,66 procenta.

Česká měna se dnes kolem 17:00 obchodovala v kurzu 25,80 Kč/EUR a 23,04 Kč/USD. Proti středečnímu podvečeru oslabila vůči euru o pět haléřů a k dolaru o osm haléřů. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Doporučované