Hlavní obsah

Po sérii skandálů Facebooku přešel Mark Zuckerberg do protiútoku. Chce víc regulací

Vyjádření Marka Zuckerberga přichází po ostré kritice sociální sítě Facebook. Co její zakladatel navrhuje?Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Šéf Facebooku v otevřeném dopise vyzval vlády a úřady, aby začaly více kontrolovat „škodlivý obsah“ na internetu.

Článek

Zakladatel sítě Facebook, která je v posledních letech pod stále větším tlakem kvůli rozsáhlým manipulacím s obsahem i daty uživatelů, se pokusil negativní proud nasměrovat jiným směrem.

Mark Zuckerberg v otevřeném dopise, který zveřejnil americký Washington Post, vyzval vlády a úřady, aby se více vložily do regulace škodlivého obsahu. Podle jeho tvrzení nemůžou nechávat kontrolní roli pouze na firmách.

Zuckerberg dokonce vyzval k tvorbě nových zákonů, které by zajistily, aby se škodlivý obsah nemohl šířit internetem. Pokrývat by podle něj měly čtyři oblasti: škodlivý obsah, volební integritu, soukromí a přenos dat.

Otec Facebooku přichází se svým vyjádřením dva týdny poté, co střelec prostřednictvím jeho sítě živě streamoval útok na novozélandskou mešitu. Vrah zabil pět desítek lidí. Než Facebook dokázal video zastavit, vzniklo 1,5 milionu jeho kopií.

Poznejte klan ženy, která sestřelila Marka Zuckerberga

Podle Zuckerbergerových představ by nová pravidla měla být zavedena pro všechny webové stránky.

Facebook dlouhodobě čelí skandálům se zneužíváním soukromí uživatelů, závadným obsahem na síti či dokonce přímým ovlivňováním voleb. Známým příkladem je aféra společnosti Cambridge Analytica a její zneužívání dat ze sítě pro manipulaci volebních kampaní.

Reklama

Související témata:

Doporučované