Hlavní obsah

Po skandálu s polským masem jedou jatka nonstop. Všichni chtějí české hovězí

Šéf Českého svazu zpracovatelů masa popisuje, jak trh zareagoval na skandál s polským hovězím.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poté, co ministr zemědělství Miroslav Toman lidem doporučil, aby se vyhnuli polskému hovězímu masu, se to okamžitě projevilo na trhu. „Z porážek víme, že jedou naplno, zájem vzrostl enormně,“ popsal aktuální situaci šéf Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík.

Článek

Prakticky ze dne na den vzrostl na dvojnásobek počet porážek českého hovězího dobytka. „Nárůst je to stoprocentní,“ říká. Trh podle Pilčíka mohl zareagovat takto rychle i proto, že zvířata jsou na porážku připravena – mají odpovídající jateční váhu.

Pilčík ale upozorňuje, že bez polského hovězího se masný průmysl dlouhodobě neobejde. Poláci jsou významní producenti v celé Evropě, po skandálu se závadným masem ale budou zákazníci obezřetní. „Myslím, že teď bude měsíc nebo dva útlum v prodeji,“ odhaduje Karel Pilčík.

Zákazníkům především doporučuje důvěřovat veterinářům. „Jsou jediní, kteří dokážou dohledat konkrétní zásilku, a viděli jsme to v posledních dnech, že do posledního kila.“ Skandál s polským masem může podle něj otevřít dveře jiným dodavatelům, zejména v Irsku a Maďarsku, ale upozorňuje, že za jiné, vyšší ceny než ty polské.

Reklama

Doporučované