Hlavní obsah

Po smrti kolegy lidé od Bečvy říkají: Hlavně už to vyšetřete, ať je klid

Foto: Tomáš Svoboda

Společnost Energoaqua čistí odpadní vody průmyslových firem v Rožnově pod Radhoštěm.

Reklama

Reportér Seznam Zpráv navštívil čistírnu v Rožnově pod Radhoštěm, která je spojovaná s havárií na Bečvě. „Otravu kyanidy nemáme na svědomí. Není co skrývat,“ opakují zaměstnanci.

Článek

Od konce září, kdy kyanidy vytrávily Bečvu, se jim změnil život. Žijí ve stresu, pod téměř každodenní kontrolou úředníků nebo policie. „Ať už se havárie hlavně vyšetří a máme pokoj,“ shodují se zaměstnanci rožnovské firmy Energoaqua.

V rozlehlém továrním areálu bývalé Tesly sídlí řada firem. Výroba izolačních skel, povlakování kovů nebo produkce polovodičů. Jen namátkový sortiment desítek podniků. Všechny jejich surové vody míří do místní čistírny, provozované společností Energoaqua. Právě ta má ve správě patnáctikilometrvé potrubí i momentálně nejsledovanější výpusť v republice. Podle tvrzení České inspekce životního prostředí má kanál na svědomí čtyři znečištění Bečvy za necelé tři měsíce, včetně kyanidové otravy.

+14

Správce čistírny však menší incidenty z posledních týdnů, jejichž původce zná, striktně odděluje od ekologické katastrofy desetiletí. Reportér Seznam Zpráv v pátek nahlédl do provozu, jehož zaměstnance kromě kontrol zasáhla úterní smrt vedoucího čistírny. „Byl to tichý, hodný kluk, který se moc nesvěřoval,“ říká Radek Vetyška.

Technolog detailně zná chemické procesy ve fabrice. Rozlehlé hale vévodí obří reaktory. „Každá směšovací nádrž má objem 200 tisíc litrů, ale nejsou úplně plné. Neutralizují všechny alkalicko-kyselé a flurovodíkové vody, které sem dotečou,“ popisuje složitý proces čištění. Zapojují se do něj takzvané koagulanty a flokulanty, díky nimž se ve směsi vážou kaly. Poté se oddělují ve venkovních usazovacích a dosazovacích nádržích, které jsou vidět v areálu za plotem.

Vetyška má také na starosti nenápadnou kyanidovou stanici, vně hlavní budovy. Chemikálie se skladuje ve třech podzemních jímkách. „S kyanidy dělám jenom já. V době havárie bylo asi deset kubíků v jedné z jímek. Ale to vše policie ví a zaevidovala to,“ říká Vetyška. Odmítá, že by se s jímkami v neděli 20. září jakkoli manipulovalo.

Kyanid si nechává v čistírně neutralizovat jiná firma. Surovou vodu s jedy dováží přepravní „ještěrka“. „Asi jeden kubík co dva dny,“ doplňuje technolog. Kyanidový odpad podle něj před havárií naposledy likvidovali v srpnu.

„Spojitost s kyanidy je prostě nesmysl,“ od počátku opakuje ředitel Oldřich Havelka. Zatímco jakýkoli podíl na otravě Bečvy odmítá, původce tří menších událostí, které však neohrozily řeku, zná. Informace předal úřadům.

O neutralizaci jedů a chemikálií v reaktorech se stará obsluha velína. Vzorky zkoumá v laboratoři, která několikrát za den prověřuje přítomnost kyanidů nebo šestimocného chromu. „Nemáme zájem trávit ryby. Pro mě je nejpodstatnější dělat práci nejlíp. Firma na nás nijak netlačí, abychom šetřili na chemikáliích. Hlavně ať už se to vyřeší. Nemáme tady co skrývat,“ zdůrazňuje velínář.

Jméno prozradit nechce. Zaměstnanci mají strach, ohledně prošetřování museli podepsat mlčenlivost s hrozbou pětimilionové pokuty.

Podle místních vyšetřující orgány odebíraly vzorky až několik dní po havárii. Pokud tak postupovali i v jiných fabrikách, může to mít na odhalení viníka negativní vliv. Česká inspekce životního prostředí ani další zasahující orgány u havárie doposud nesdělily souslednost ani přesné množství odebraných vzorků.

V posledních týdnech si ve fabrice podávají dveře kriminalisté, kontroloři z inspekce i krajského úřadu. Úředníci prověřují fabriku i v době návštěvy Seznam Zpráv. Zkoumají postupy, technologické procesy. Pořád dokola.

Nově procházejí také kolem vázy s růžemi. Připomíná úmrtí vedoucího provozu čistírny. Mrtvého jej našli v úterý doma v garsonce. „Ten kluk by neublížil ani mouše. Ať už se mu stalo cokoli, kontrolu od kontroly šel s psychikou dolů. Chodili si tady jak do chléva. Tlak byl enormní. Byl obětí Bečvy, budu za něj bojovat,“ říká zaměstnanec, který měl k zemřelému třicátníkovi blízko. Jméno sdělit nechce.

Nejistota na stovku zaměstnanců dopadá čím dál víc. „Nejhorší pro mě je, když se to nevyšetří. Co když se to bude opakovat? Hned jsme s kolegou první, kdo to řeší. Nikdo v této firmě nemá zájem něco skrývat,“ zdůrazňuje velínář.

Podobně to vidí ve firmě Liss, která v areálu pracuje s kovy. „Mám už toho plnou hlavu. Nechci o tom mluvit. Všichni vidíme, jak je to lidsky nepochopitelné. Potřebuji chvíli čistou hlavu,“ uvedl ředitel firmy Robert Lovecký. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) inspekce kontroluje patnáct firem.

Lidé z rožnovského areálu vědí, kdo má na svědomí nadlimitní množství niklu z říjnového znečištění i listopadovou kontaminaci dusitany. Oproti masivní otravě kyanidy jsou to banality, které život v Bečvě neohrozily. „Upíná se tak pozornost nesprávným směrem,“ opakuje Havelka.

Ostatně velínář z fabriky připomíná, že za patnáct let jeho práce v čistírně je vypouštění saponátů běžné. Ekologové zároveň říkají, že Bečva před katastrofou byla nejčistší za posledních padesát let. „Kdyby teď byla jakákoli řeka v Česku pod takovým drobnohledem, najdou nadlimity kdekoli. Je mi jasné, že pěna v řece vypadá blbě. Snažíme se ji odbourávat, ale tenzidy rybám nijak neublíží,“ zdůrazňuje.

Kvůli lepšímu čištění na startu týdne Energoaqua znovu zapojila velké vodní laguny z areálem. A právě to nejspíš stálo za čtvrtým incidentem. Odstraňování bahna, listí a dalšího organického materiálu odneslo několik ryb z nádrže, které našli u výpusti v meziříčské Juřince.

Tok Bečvy se asi kilometr za Valašským Meziříčí mísí, proud se stéká uprostřed koryta.Video: Tomáš Svoboda

Mrtvé ryby při zářijové otravě řeky rybáři začali nalézat až v Choryni, tři kilometry od „rožnovské“ výpusti v Juřince. Podle expertů je téměř nereálné, aby kyanidy zabíjely po takové trase. Jak je vidět na videu (viz nad tímto odstavcem), řeka mimo jiné překonává splav, kde se voda uprostřed toku mísí. „Nemohu takové verzi uvěřit. To by muselo plout v nějaké kapsli, ale to jsou prostě nesmysly,“ uvedl už dřív pro Seznam Zprávy děkan z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Vladimír Kočí.

Lidé z fabrik v okolí řeky mají kvůli vyšetřování velkou pifku na úřady. „Slibují nám, že nás vysvléknou do naha. Já se tady klidně svléknu, ať konečně něco najdou. Jsem nazlobený, jak nikdy v životě. Proč to vyšetřují tak dlouho? Chceme už hlavně klid na svou práci,“ dodává zaměstnanec z Energoaqua.

Reklama

Související témata:

Doporučované