Hlavní obsah

Po sporu se Slavií skončil Bucha v juniorce, zájem má Plzeň. V Tvrdíkově verzi vidí protistrana jen půl pravdy

Foto: Profimedia.cz

Pavel Bucha v červenobílém dresu Slavie. Teď ho bude oblékat jen v juniorské lize

Reklama

Dvacetiletý fotbalista Pavel Bucha byl z A týmu Slavie přeřazen do juniorky. Důvodem je neshoda mezi hráčem a klubem nad podmínkami nového kontraktu

Článek

Po Vladimíru Coufalovi je Slavia blízko další letní posile, měl by se jí stát krajní obránce Jaroslav Zelený z Jablonce. Červenobílý klub naopak na konci hostování opouštějí Tomáš Necid a Eduard Sobol, smlouvu ve shodě s klubem předčasně ukončil Danny, odejde i Ruslan Mingazov.

Nejobsáhlejší debata, do níž na sociálních sítích přispěl i šéf klubu Jaroslav Tvrdík, se ale váže ke středopolaři Pavlu Buchovi, členovi širšího kádru reprezentace do 21 let, který byl přeřazen do slávistické juniorky. Oč jde?

Půl roku si nyní dvacetiletý záložník Pavel Bucha užíval působení v ligovém týmu Slavie. Teď ho však přeřadili do juniorky. Nikoli kvůli výkonnosti, ale proto, že mezi hráčem a klubem nedošlo ke shodě na podmínkách rozjednaného prodloužení kontraktu.

Vzhledem k nastalé situaci už o hráče podle informací Seznam Zprávy projevil zájem klub Viktoria Plzeň. Nabízí údajně kolem 15 milionů korun, zhrzená Slavia však prý zatím dává přednost variantě ponechat Buchu rok v juniorce a pak o něj přijít prakticky zadarmo. Nedojde-li tedy časem přeci jen k nějaké racionálnější dohodě obou znesvářených stran.

Slavia vyčítá hráči a jeho agentuře, že prý trvala na nízké výstupní klauzuli 1,5 milionu eur (38,5 milionu korun) v nové chystané smlouvě. Protistrana oponuje: „Byli jsme připravení o té či jiné sumě jednat, Slavia ale kategoricky odmítla bavit se o výstupní klauzuli v jakékoli výši.“

Podle Jaroslava Tvrdíka, šéfa Slavie, prý hráč dostal možnost pokračovat v A týmu, sám si však údajně vybral působení v juniorce. „Tak to tedy rozhodně nebylo,“ nabízí odlišnou verzi příběhu zdroj blízký hráči a jeho agentuře Sport Invest. Vzhledem k rozjitřenosti a citlivosti případu si však nepřál, aby redakce jeho jméno publikovala.

Výstupní klauzule či doložka? Ani nízká, ani vysoká, prostě žádná

Takže nejprve základní fakta. Dosavadní kontrakt, který mu zajišťuje příjem zhruba 20 000 korun měsíčně, vyprší Buchovi za rok, konkrétně 30. června 2019. Slavia mu nyní nabídla prodloužení kontraktu s vylepšenými podmínkami. Zainteresovaní se shodnou, že s novým výměrem výplaty žádný problém nebyl, hráč však přišel s návrhem zakomponovat do smlouvy odstavec o výstupní klauzuli. A hned byl oheň na střeše.

„Do hráče Slavia investuje letos 10 let. Podepsat novou smlouvu s výstupní doložkou 1,5 milionu euro je pro klub ekonomický nesmysl,“ uvedl mimo jiné na sociálních sítích Jaroslav Tvrdík.

Komentář protistrany: „Co je podstatné: Ta výše výstupní klauzule se podle našeho návrhu měla rok co rok průběžně výrazně navyšovat. To pan Tvrdík nezmínil. A za druhé: Těch 1,5 milionu eur byl od nás první návrh, o kterém jsme byli připraveni jednat a hledat s klubem částku, která by mu třeba přišla příhodnější. Ale Slavia naprosto odmítla bavit se o jakékoli výstupní klauzuli.“

To asi sedí. Citace Jaroslava Tvrdíka: „Obchod s hráči má svoje pravidla. Včera pohovor s hráčem, který přichází (patrně Jaroslav Zelený – pozn. red.). Investujeme do přestupu. Smlouva na 4 roky, odchod nejdříve po dvou. Dohoda. Žádná doložka. Sorry jako.“

Slavia tedy nyní výstupní doložky odmítá. Její afričtí hráči Ngadeu a Deli si je však v nedávné době vymohli. Výstupní doložka určující sumu, za kterou je klub povinen svého hráče pro přestup uvolnit, pokud onu sumu někdo jiný nabídne k vyplacení, je instrument poměrně běžný, například ve Španělsku je dokonce povinnou součástí každého hráčského kontraktu.

Proč na výstupní klauzuli Pavel Bucha trval? „Viděl problémy, které teď Slavia dělá Tomáši Součkovi, kterého ani napodruhé nepustila do Fiorentiny. A za druhé cítil, že v nabitém kádru Slavie si možná nevydobude dostatek herních příležitostí. Pro případ, že by jich bylo velmi málo, což by neprospívalo jeho sportovnímu rozvoji, chtěl mít možnost odejít. A raději na přestup než na hostování,“ říká zdroj z „Buchova tábora“.

Tvrdík říká, že juniorku si Bucha vybral sám. Nesmysl, zní od protistrany

Do debaty na Twitteru se zapojil i Tomáš Syrovátka, člen slávistického představenstva: „…(Bucha) nám oznámil, že už ve Slavii nechce hrát, že čekal větší šanci.“

To druhá strana nerozporuje: „Pavel byl rozmrzelý z přístupu Slavie, která kategoricky odmítla jakoukoli debatu o podmínkách nového kontraktu, jednala ve stylu: Ber, co ti nabízíme my, nebo nech být. Padla tam i možnost prodloužit o rok a poslat hráče na hostování. Pavel řekl, že v takovém případě dává před hostováním přednost spíše přestupu. Ve Slavii při šíři jejího kádru a jejích možnostech na přestupním trhu by asi ani v příštích letech jasný výhled na nějakou zásadnější odehranou minutáž Pavel neměl.“

K žádné dohodě nedošlo, a tak se Bucha ocitl v juniorském týmu. Způsob, jak se tam ocitl, vykládají obě znesvářené strany v poněkud odlišných verzích.

„Honza Nezmar (sportovní ředitel) mu nabídl odjet s A týmem na soustředění a promyslet si to. On odmítl a šel raději do juniorky,“ zmínil Tomáš Syrovátka.

„Hráč odmítl odjet na soustředění sám,“ přitakává Jaroslav Tvrdík. A přidává: „Hráč dostal možnost se připravovat i nadále s A týmem a celou situaci si promyslet. Odmítl a odešel do juniorky.“

Druhá strana namítá, že tato slova slávistických funkcionářů evokují výklad, že oni ho do juniorky neposlali, že šlo o Buchovo svobodné rozhodnutí a div ne jeho vlastní nápad. „Jenže tak to tedy rozhodně nebylo,“ zní z tohoto tábora.

„Za prvé: Tou variantou, že bez shody na smlouvě může skončit v juniorce, ho zpracovávali průběžně. Za druhé: Ano, na tom jednání s panem Tvrdíkem a Janem Nezmarem snad možná padla i nějaká věta ve stylu, že když si to teď okamžitě rozmyslí, tak ještě může odjet s týmem na soustředění a zůstat v áčku. Pavel na svém stanovisku setrval, tak šel do juniorky. Ale to přeřazení je jednoznačně rozhodnutím klubu, nabízená interpretace, že si to tak snad iniciativně vybral Pavel, je zcela zavádějící a prostě úplně mimo realitu,“ reaguje vyjednávací strana Pavla Buchy.

Která z právě odvyprávěných verzí je realitě blíž, vědí samozřejmě jen přímí účastníci inkriminovaného jednání.

Okamžitě se ozvala Plzeň. Na její miliony však Slavia nereflektovala

Bucha je každopádně zařazen do tréninkového procesu juniorky. Na něj dle smlouvy nárok má, na zařazování do sestavy pro zápasy juniorské ligy nikoli. Pokud by ho Slavia za jeho svéhlavost chtěla vytrestat se vším všudy, může ho teoreticky na rok odstavit i z herní praxe. Pozor, to je samozřejmě nejzazší, nejkrutější možná a z hlediska sportovního vývoje mladého reprezentanta takřka likvidační varianta, ale samozřejmě nikde není psáno, že by až k něčemu takovému Slavia přikročila.

Připomeňte si vystoupení Jaroslava Tvrdíka v našem pořadu Výzva

Výzva s Jaroslavem Tvrdíkem.Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Sportovní vedení Viktorie Plzeň se o Buchu zajímá už delší čas vedeno názorem, že by jeho fotbalové přednosti mohly hernímu stylu západočeského týmu vyhovovat. Žádná jednání o tom se však dosud nikdy nevedla, protože možnost uvolnění Buchy ze Slavie se jevila jako nulová. Když je teď ovšem Bucha hráčem slávistické juniorky, z Plzně se podle informací Seznamu promptně ozvali – a údajně měli nabídnout i odstupné 15 milionů korun.

Stanovisko Slavie je odmítavé, nechce teď posilovat konkurenci. Za rok už by do toho ovšem Slavia neměla co mluvit, tedy pokud Bucha kontrakt ještě neprodlouží. Je samozřejmě otázkou, v jakém stavu by byl po ročním pobytu v juniorské lize a zda by interes Plzně vzhledem k tomu trval.

Reklama

Související témata:

Doporučované