Hlavní obsah

Cesta za Husem do Kostnice skončila překvapením. U památníku stáli Češi

Jarda Gavenda s Bárou Kalátovou v Kostnici.Video: Barbora Kalátová, Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Reportéři Seznamu se vydali po stopách cesty mistra Jana Husa do Kostnice.

Článek

V den státního svátku, kdy si připomínáme výročí upálení Jana Husa, vyrazili reportéři Jaroslav Gavenda a Barbora Kalátová z jihočeského Husince do Kostnice. Jeli místy, kudy mířil i Jan Hus před víc než 600 lety na osudný kostnický koncil. Až do osudného města, ležícího v Německu u hranic se Švýcarskem.

Na kostnickém koncilu, kam přijel obhajovat své vidění církve, byl nakonec 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt posléze v českých zemích vyvolala neklid, známý jako husitská revoluce. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Video: Start cesty v Husinci

Jarda Gavenda s Bárou Kalátovou v Husinci.

Před několika lety výzkumníci veřejného mínění přinesli zprávu, že výročí upálení Jana Husa považují Češi za jeden z nejvýznamnějších svátků, hned po vzniku republiky, svatém Václavu a 17. listopadu.

Jak uvidíte v závěrečné reportáži z cesty našich reportérů, není zjištění z průzkumu tak úplně mimo. U kostnického památného kamene se totiž objevili i Češi, kteří si na významný den odskočili do Kostnice z dovolené.

Cestu reportérů jsme zachytili podrobněji v následujících zápiskách a spotech:

15:15 - U Husova památníku. Sváteční den zasvěcený výročí upálení Jana Husa se nedrží jen v České republice, ale také u pietního místa kolem Husova památníku v Kostnici. Jednak tu hoří zapálené svíčky, a reportéři z místa říkají, že u něho potkali i několik skupin českých turistů.

11:44 - Dva týdny za tři hodiny. Jan Hus se svým doprovodem putoval z Česka směrem ke švýcarské hranici týdny a cesta měla řadu odboček. Dnešní cesta moderním Německem znamená rychlou, nepřerušovanou jízdu po dálnicích. Reportéři se tak po pár hodinách blíží ke Kostnici: 

9:16 - První velká zastávka. „Lidé stáli na ulicích a chtěli Husa vidět na vlastní oči." Vy se podívejte na video, kde a jak se to odehrálo.

7:25 - Dnes jeden den. A tehdy? Putování po stopách Husovy cesty do Kostnice absolvujeme během jednoho dne - státního svátku. Jak dlouho ve skutečnosti putoval Jan Hus? Napoví video.

6:05 - Krakovec, nebo Praha? Reportéři Seznamu vyrážejí od Plzně směr Kostnice. Právě z této oblasti, přesně z hradu Krakovec na Rakovnicku, měl Hus začít svou poslední cestu. Platilo to nezpochybnitelně až do roku 2016, kdy někteří badatelé tento údaj začali rozporovat. Podle nich neexistují archivní záznamy, že český duchovní pobýval právě na Krakovci - spíše údajně vyrážel z Prahy. To naše cesta také splňuje.

Reklama

Doporučované