Hlavní obsah

Směnárny v Praze vlastní Slováci z vesnic, kteří o tom vůbec nevědí

Po stopách majitelů pražských směnáren, 1. díl: Janek Rubeš a Honza Mikulka vyrazili na Slovensko. Koho tam našli a jak se k vlastnictví lukrativních podniků v centru Prahy postavili?Video: Janek Rubeš, Honza Mikulka, Seznam Zprávy

 

Reklama

První díl investigativní minisérie, která rozkrývá, jak funguje byznys se směnárnami na těch nejlepších místech v centru metropole.

Článek

Směnárny v Praze dál porušují zákony. Nevydávají klientům účtenky, lžou o skutečných kurzech, využívají dvojí kurzovní lístky a odmítají lidem právo na odstoupení od provedené transakce.

O všech těchto praktikách jsem již informovali v předchozích reportážích, tentokrát nás ale zajímalo, kdo jsou majitelé této směnárenské sítě. Cesta nás zavedla až na Slovensko.

V úvodním videu můžete – krok za krokem – sledovat reportéry Seznamu Janka Rubeše a Honzu Mikulku, jak se snažili dohledat ty, kteří mají své jméno uvedené u lukrativních podniků v samém srdci hlavního města. Jde o první díl minisérie, jejíž pokračování vám v následujících dnech nabídneme na webu Seznam Zprávy.

Jejich zjištění nabízíme rovněž níže v grafickém přehledu.

Uprostřed Slovenska v malé obci Halič, která má 300 obyvatel, bydlí i majitel sítě pražských směnáren Juraj Paľaga. Papírově mu patří společnost Changer, s. r. o., která provozuje 6 směnáren v centru Prahy.

Vydali jsme se tedy na jeho domovskou adresu zjistit, zda je to právě on, kdo je skutečným majitelem.

Juraj Paľaga s námi ochotně hovořil o tom, že je možné, že má v Praze nějaké společnosti. Ovšem na dotaz, zda v Praze vlastní směnárny, odpověděl dost jasně: „Nevlastním!”

Sám nám během naší návštěvy přiznal, že si je vědom toho, že mohl být zneužitý jako „bílý kůň”. Za zprostředkovatele označil jistého pana Rišu, který bydlí v nedaleké vesnici. Podle Paľagy to byl právě pan Rišo, který zřízení společnosti v České republice zprostředkoval, nicméně, pokud ví, tak se celá operace nedotáhla, dohoda skončila na mrtvém bodě a Paľaga, kterému za účast na akci slíbili zaplatit, neviděl ani euro. Prý právě proto, že se věc (založení společnosti) nedokončila.

Výpisy z rejstříků a označení přímo v konkrétních provozovnách směnáren tvrdí opak. Zcela zřetelně ukazují právě na Paľagu jako na majitele i odpovědného vedoucího.

Foto: Seznam Zprávy

Juraj Paľaga - odpovědný vedoucí pražské směnárny v ulici Dlouhá.

Vypravili jsme se tedy hledat pana Rišu. Richard „Rišo” Stano bydlí ve vedlejší vesnici Točnica, ovšem při přímé konfrontaci odmítl, že by cokoli věděl o směnárnách, společnostech či zprostředkování. Potvrdil, že Paľagu zná, ale jen staršího, tedy otce Juraje.

Připustil nicméně, že mezi směnárníky má kamaráda – souseda přes ulici pana Vlastimila Machyniaka.

Ten byl jednatelem a odpovědným vedoucím několika směnáren v Praze na stejné adrese, na kterých je nyní jako odpovědný vedoucí uveden Juraj Paľaga. Při pokusu o kontaktování pana Machyniaka se před námi ovšem – se slovy „Jdi odsud pryč!” – okamžitě zabouchly dveře.

Další postavou z okolních vesnic, která je na směnárny navázaná, je Juraj Garaj. Toho označil i Juraj Paľaga za svého kamaráda; prý s ním také něco podepisoval.

Podle dostupných zdrojů má tento muž na své jméno vydáno 22 exekučních příkazů. A jeho jméno je svázáno s minimálně desítkou adres, včetně obecního úřadu. Vypátrat ho či jinak zastihnout se reportérům nepodařilo.

Paradoxně, právě tento muž vlastní na Královské cestě v Praze směnárnu, která podle zdrojů z ČNB v roce 2018 provedla směnárenské transakce v celkové výši 47 294 603 Kč.

Podrobně v úvodním videu a infografice. Druhý díl minisérie Janka Rubeše a Honzy Mikulky již v úterý na webu Seznam Zprávy.

Máte informace k tomuto případu? Ozvěte se nám na email podvodnesmenarny@seznam.cz

Reklama

Doporučované