Hlavní obsah

Po stopách žaloby, kterou český premiér podal na Slovensko

Reportéři Seznamu: S redaktorem Petrem Švihelem po stopách Babišovy žaloby na Slovensko.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Andrej Babiš se chce zbavit nálepky Bureše. Jeho případ s StB přitom může ležet ve Štrasburku roky.

Článek

Jsou to dva měsíce od chvíle, kdy český premiér na Slovensku definitivně neuspěl u tamních soudů se žalobou, že je neoprávněně veden v dokumentech bývalé StB jako její vědomý spolupracovník s krycím jménem Bureš.

Andrej Babiš kontroval tím, že se bude se Slovenskem soudit. Konkrétně u Evropského soudu pro lidská práva.

Reportér Seznamu Petr Švihel se tedy vypravil do Štrasburku zjistit, o jaké argumenty se čerstvě podaná žaloba opírá.

„Spis má šest set stran. Zní to strašidelně, ale ve výsledku to při studování tak složité není,“ popisuje Švihel. „Obsahuje spoustu dokumentů, jimiž Andrej Babiš dokazuje, že se soudil na Slovensku, že opravdu udělal všechno pro to, aby tam dosáhl spravedlivého soudu. Dále je ve spisu obrovské množství stran, kde popisuje, jakým způsobem o něm v posledním půlroce mluvila média. To hlavní je zhruba osm stran, formulář a dovětek s argumentací, kterou používá. Musí doložit, jaká práva mu podle něj byla upřena.“

Čím tedy Babiš argumentuje? Jak to ve Štrasburku chodí, pokud chce novinář nahlédnout do spisu? Kdy lze očekávat výsledek? A proč si Andrej Babiš nepožádal o přednostní řešení svého případu?

Odpovědi v úvodním videu. Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každé pondělí od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reportéři Seznamu (kompletní díl): S Petrem Švihelem o cestě za Babišovou žalobou, s Radkem Nohlem o dalším problému s dopravní stavbou v Praze a Terezou Willoughby o řevnivosti mezi festivaly.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované