Hlavní obsah

Po střelbě u budovy americké NSA je několik zraněných. Trojici podezřelých zatkla policie

Během střelby u centrály americké NSA bylo zraněno několik lidí.Video: AP

 

Reklama

Několik lidí utrpělo zranění po středeční střelbě u budovy americké Národní bezpečnostní agentury (NSA). Policisté zadrželi trojici podezřelých osob. Incident nemá spojitost s terorismem.

Článek

Při střelbě u vjezdu do centrály americké NSA bylo zraněno několik lidí. Ke střetu došlo poté, co se do areálu ve státě Maryland bez povolení snažilo vjet černé vozidlo se třemi pasažéry. Policisté všechny tři zatkli, jeden byl následně hospitalizován.

Pracovníci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) později uvedli, že dalšími zraněnými byli bezpečnostní pracovník NSA a „přihlížející“ civilista. Původní zprávy hovořily o třech zraněných, přičemž jeden z nich měl být policista.

Ze záběrů amerických televizí se zdálo, že vůz naboural do jedné z bariér u příjezdové cesty a jeho přední sklo bylo poškozené po zásahu střelnou zbraní.

Vyšetřovatelé z FBI uvedli, že nenašli jakoukoli souvislost s terorismem. Prý šlo o izolovaný incident. Stále však není jasné, zda stříleli zasahující policisté nebo některý z podezřelých. „V průběhu incidentu došlo k výstřelům, tento aspekt vyšetřujeme,“ uvedla NSA. Dodala však, že žádná ze zranění podle všeho nezpůsobila střelba.

Kvůli vyšetřování byla uzavřena frekventovaná dálnice 32 vedoucí kolem areálu NSA. Zpravodajský web BBC napsal, že i přes jasné dopravní značení není neobvyklé, aby do rozsáhlého areálu americké armády, v němž NSA sídlí, motoristé odbočili omylem, načež je ozbrojení federální pracovníci nasměrují zpátky.

O středečních událostech ve Fort Meade byl informován také prezident Donald Trump. „Myslíme na všechny zasažené a modlíme se za ně,“ uvedla mluvčí Bílého domu Lindsay Waltersová.

NSA patří mezi hlavní zpravodajské agentury Spojených států. Zabývá se monitorováním nepřátel americké vlády, a to zejména prostřednictvím technologických nástrojů, jako je například sledování aktivit na internetu.

Reklama

Související témata:

Doporučované