Hlavní obsah

Po Syneru i Rattaj. Zadlužený Liberec platí ztráty obřích firem

Foto: Seznam Zprávy

„Skiareál Ještěd jsme pronajímali tak velké firmě, jako je TMR, proto, že má obrovské portfolio. Nestojí a nepadá se ziskem nebo ztrátou na Ještědu, může si je v rámci holdingu rozložit,“ říká opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová.

Reklama

Liberec odpustí část nájmu společnosti TMR slovenského miliardáře Igora Rattaje, která má do roku 2027 pronajatý lyžařský areál na Ještědu. Podobně město poslalo 10 milionů firmě SFM, jež patří do stavebního holdingu Syner Group.

Článek

Firma Igora Rattaje chtěla původně Liberci platit menší nájem kvůli nevydařené zimě, kdy bylo málo sněhu. Což jí u politiků neprošlo. Nyní ale uspěla se žádostí, která jí má pomoci v boji s koronavirem.

V podstatě totéž jen v jiném módu platí pro společnost SFM Liberec z holdingu Syner Group, která provozuje libereckou arénu a Sport Park. Hokejová aréna je zázemím extraligových Bílých Tygrů. Prezidentem klubu je spolumajitel Syneru Petr Syrovátko. A Syner Group je většinovým vlastníkem hokejového klubu. Firma přesto v květnu získala i přes silnou nevoli opozice příslib deseti milionů. Sloužit mají jako záplata za ušlý obrat z doby pandemie.

Ale zpět k aktuálnímu rozhodnutí libereckých politiků. Zápis z posledního zasedání liberecké rady konstatuje, že „liberečtí radní rozhodli schválit záměr snížení nájmu společnosti TMR Ještěd za období duben, květen, červen 2020. Mimořádná sleva odpovídá výši 330 620 korun bez DPH“.

Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj), primátorův náměstek pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch, který je pod tímto bodem podepsaný, dodal, že o slevu TMR město požádala v červenci na základě nově vzniklého dotačního programu COVID-Nájemné. „Výše nájemného za rok 2020 činí, po navýšení o inflaci, částku 4 408 270 Kč bez DPH,“ upřesnil Langr.

Jak řekl Seznam Zprávám, podmínky dotačního programu jsou nastavené tak, že 30 procent má z nájemného slevit majitel, tedy Liberec, padesát procent dodá stát a dvacet procent zůstává na provozovateli, v tomto případě TMR. Nájemné firmě TMR tak bude na vybrané měsíce v Liberci sníženo celkem o 80 procent.

„Provozovatel areálu uspěl se žádostí o státní podporu a naší povinností je v takovém případě jeho žádost směřovanou na město projednat. Postupujeme nediskriminačně, všem firmám a podnikatelům, kteří jsou v městském nájmu, poskytujeme tuto třicetiprocentní slevu,“ upřesnil Langr.

Na dotaz, zda je správné, aby město, jehož aktuální dluh činí zhruba 1,75 miliardy korun, ročně splácí přes 230 milionů korun, a šetří proto kde může, dotovalo podnikání společnosti, jež patří do rozsáhlého holdingu, Langr odpověděl: „Budu se opakovat, ale TMR Ještěd zřejmě splnila podmínky nastavené vládou. Pokud by je nesplnila, nedostane slevu ani od města Liberce. Ale protože je splnila, je, myslím, naší povinností postupovat nediskriminačně a přistupovat ke všem stejně. Všichni naši komerční nájemníci slevu získají, měla by ji tedy získat i TMR Ještěd. Poskytnutí slevy může ještě zastavit, tedy neschválit zastupitelstvo. Rada města ji ale podle mého soudu zcela správně schválila.“

Jen pro upřesnění: TMR Ještěd má v nájmu lyžařský areál, známý horský hotel a vysílač Ještěd patří Českým Radiokomunikacím.

Langrova slova potvrdil jeho kolega, ekonomický náměstek Zbyněk Karban (ANO). „Odpuštění nájmu se týká podnikatelů, kteří svoji činnost provozují v prostorách v majetku města, a to zpětně za měsíce duben až červen 2020, ve výši 30 % nájemného za tyto měsíce,“ uvedl.

Opoziční zastupitelka Zuzana Kocumová (Liberec otevřený lidem) zná fungování areálu na Ještědu důkladně a zevnitř. Působila totiž jako předsedkyně Sportovního areálu Ještěd, což je společnost přes kterou město Liberec lyžařský areál vlastní. Kocumová Seznam Zprávám řekla, že jako zastupitelka hlasovala pro pronájem Ještědu firmě TMR především proto, aby se město zbavilo rizik, například právě v podobě nevydařených zim. „Teď mám dojem, že je to celé postavené na hlavu. Pokud se daří, má z toho prospěch nájemce, v opačném případě opět nese břímě nákladů město,“ diví se Kocumová.

Podle jejího názoru by město část nájmu firmě TMR odpouštět nemělo. „Nemůže si to dovolit, s dluhem, který za sebou vláčí. Navíc jsme Ještěd pronajímali tak velké firmě, jako je TMR, proto, že má obrovské portfolio. Nestojí a nepadá se ziskem nebo ztrátou na Ještědu, může si je v rámci holdingu rozložit. Město se v některých případech chová jako velký grand, ačkoliv na to nemá,“ podotkla Kocumová.

Jak již bylo řečeno, město je hluboce zadlužené. Splácí totiž původně dvouapůlmiliardový dluh. Na masivní finanční podporu léta čeká například chátrající zoo, nejstarší v Česku. Zatím marně.

Jakub Hanuš, ředitel TMR Ještěd, vnímá slova Kocumové o rozložení rizik a ztráty v rámci celé TMR jako nelogická. „Je třeba si uvědomit, že máme velký byznys na Slovensku, kde TMR provozuje nejen lanovky, ale i hotely a velké gastroprovozy. Takže ztráta na Slovensku byla také obrovská a nevidím žádný důvod, proč by firma jako TMR měla být z podpůrných programů vyřazená,“ řekl Hanuš Seznam Zprávám.

Zuzana Kocumová argumentuje i tím, že koronavirová pandemie přišla v době, kdy už byla lyžařská sezona na Ještědu ukončená. „Původně žádali o pomoc kvůli špatné zimě, což neprošlo. Nyní kvůli covidu. Trochu mi to připadá, jako by firma jen chtěla trochu využít koronavirové hysterie, přičemž město v téhle hře opět tahá za kratší konec,“ zmínila.

Jakub Hanuš oponuje: „Areál samozřejmě nefunguje pouze v zimě, ale celoročně. Stejně jako všechny ostatní nás na jaře postihl výpadek příjmů, kdy nejezdila lanovka, nefungovaly půjčovny ani naše gastroprovozy. Právě jaro je přitom pro Ještěd docela zásadní, návštěvnost například o Velikonocích bývá velká. Naše jarní ztráty jdou do vysokých statisíců.“

Jak již Hanuš zmínil, firma TMR má vedle Ještědu například skiareály ve Špindlerově Mlýně, Vysokých i Nízkých Tatrách, Polsku nebo v Rakousku. Jak v pololetí oznámila, za první finanční půlrok 2019/20 společnost Tatry Mountain Resorts vykázala výnosy 67,6 milionu eur, provozní zisk EBITDA stoupl o sedm procent na 27,6 milionu eur a čistý zisk dosáhl 6,9 milionu eur.

Navzdory faktu, že se Rattajově společnosti Tatry Mountain Resorts na Ještědu v zimě a na jaře finančně nedařilo, nevzdává se plánu na rozšíření lyžařského areálu. Získala povolení EIA k vykácení 6,6 hektarů lesa. Na jeho místě má vyrůst nová sjezdovka.

Reklama

Doporučované