Hlavní obsah

Po téměř 40 letech zpátky v Postřižinách. Magdu Vášáryovou jsme vzali na místo její legendární role

„Herečky jezdí na kole do kopce, koupou se v zimě a skáčou z výšky, takže točit zabijačku nebyl problém," vzpomíná Magda Vášáryová na zahradě pivovaru v Dalešicích.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

V posledních 29 letech se věnovala diplomacii a politice, na svou hereckou kariéru vzpomíná málokdy. Pro Seznam udělala výjimku, dokonce se s námi vydala na místo, kde v roce 1980 natočila jeden z divácky nejoblíbenějších filmů.

Článek

Zahrada, na které se odehrávala zabijačka, se od natáčení nezměnila. „Nevadilo mi míchat rukou krev, herečky jsou zvyklé na všechny možné situace,“ vypráví Magda Vášáryová pod komínem, na který lezla s Jaromírem Hanzlíkem.

„Co žena nesní, dáme do sklepa,“ říká v adaptaci Hrabalových Postřižin Jiří Schmitzer v roli Francina. V tom se představitelka jeho ženy Maryšky nemusela přemáhat.

„Tu roli jsem dostala, protože jsme se jednou potkali s Jirkou Menzelem a on mě pozval na oběd. Když viděl, s jakou chutí jím velkou porci, přestože jsem hubená, začal bojovat, abych mohla hrát tu roli. Všichni tvrdili, že hraju jen ty tragické postavy, že nemůžu být plnokrevná Máří, on argumentoval: ,Já ji viděl, jak jedla!‘ Asi půl roku trvalo, než mě prosadil,“ vzpomíná herečka, diplomatka a politička.

Není nostalgická, proto na své filmy moc nevzpomíná, natož aby navštěvovala místa, kde se točily. Ani do nedávno znovuotevřeného pivovaru v Dalešicích nejezdí, přestože v nedaleké Třebíči žije její kamarádka. Pro pořad Moje místa udělala výjimku.

„Pokud vzpomínám, tak na lidi, se kterými jsme se setkala. Točila jsem se spoustou starších hereček od Olgy Scheinpflugové po Květu Fialovou. Obdivovala jsem jejich úžasný smysl pro humor, jak si ze sebe uměly střílet. Byly tak senzační, že jsem si tehdy řekla, že musím být taky taková. Normální,“ směje se.

Proč jsou podle ní herečky dobré manželky? Jak přijal její muž Milan Lasica, že přestala hrát? Kdy naposledy Postřižiny viděla? A na jakou scénu úplně zapomněla?

Podívejte se v úvodu článku na video – bonusovou reportáž k pořadu Moje místa s Magdou Vášáryovou. Ten Televize Seznam v premiéře vysílá v úterý 15. ledna ve 20:15.

Reklama

Doporučované