Hlavní obsah

Po Texasu přiznal Trump stav nouze i Louisianě, tam vrchol srážek teprve přijde

Bouře Harvey si vyžádala stav nouze v dalším americkém státě, po Texasu ho Trump vyhlásil i pro LouisianuVideo: AP

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump schválil stav nouze po Texasu i pro Louisianu. Bouře Harvey se přesouvá na severovýchod od Houstonu.

Článek

Guvernér Louisiany John Bel Edwards žádal o vyhlášení stavu nouze pro svůj stát již v neděli, Donald Trump ho schválil o den později. Ukázalo se, že bouře opravdu míří na severovýchod, a zatímco Houston zažívá od pátku 70centimetrové srážky, v Louisianě předpověď hlásí 50 centimetrů. Podle BBC se přitom jako vážná povodeň klasifikuje už stav při množství srážek o třiceti centimetrech.

Katastrofální povodně způsobené původně hurikánem, později bouří Harvey, si vyžádaly nejméně pět obětí. Americké úřady hlásí mrtvé v Houstonu a okolí. Obyvatelé města se stále evakuují. Evakuace jsou v plném proudu, na pomoc texaský guvernér Greg Abbott povolal na 3000 členů národní gardy. Houstonská policie zachránila na 2000 lidí, provizorní ubytování bude odhadem potřebovat na 30 tisíc lidí. Náhradu škod bude uplatňovat asi 450 000 Američanů.

Starosta Houstonu Sylvester Turner čelí v posledních dnech kritice. Prý nenařídil včas evakuaci, když bylo od soboty jasné, že Harvey vyvolá ve městě záplavy. Turner se na dnešní tiskové konferenci hájil, že nebylo možné poslat na silnice vedoucí z města najednou 6,5 milionu lidí. Podle starosty je nutné v krizových situacích postupovat koordinovaně.

Prezident Donald Trump prohlásil, že opravy po povodních budou nákladné. „Řešíme to s Kongresem. Jak víte, bude to velmi drahé,“ řekl Trump k chystané rekonstrukci oblastí zničených živlem. Tři miliardy dolarů poputují na okamžité výlohy, další několikamiliardové balíčky prodiskutuje Kongres po prázdninách. V úterý má prezident v plánu navštívit katastrofou postižený Texas, v sobotu pak Louisianu.

Podle předpovědi by se měla bouře přesunout od Texasu na severovýchod. Srážky pak vyvrcholí během středy a čtvrtka. Louisianě hrozí záplavy podobné, jako zaznamenal Texas. V dalších státech, nad které se bouře přesune, už nebudou silné srážky trvat tak dlouho, aby způsobily živelní pohromy.

Bouře Harvey proměnila ulice Houstonu v řekyVideo: Reuters

Na aktuální situaci v zasažených oblastech i na pohyb bouře nad jihoamerickým pobřežím se podívejte nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované