Hlavní obsah

Smrt jim vzala kamaráda a vypravěče. Přátelé Petra Šabacha, autora Hovno hoří, vzpomínají

Ke smrti Petra Šabacha se vyjádřili i režisér Jan Hřebejk nebo zpěvák a kamarád z Dejvic Ivan Hlas.

 

Reklama

Petr Šabach zemřel doma, bylo mu teprve šestašedesát let.

Článek

V sobotu zemřel spisovatel Petr Šabach, jehož příběhy se z hospodských vyprávění dostaly na stránky knih a plátna kin. Pro svoje známé a spolupracovníky byl hlavně dobrým kamarádem, ale stejně jako pro čtenáře a filmové diváky také nezapomenutelným vypravěčem. Šabach je autorem mnoha humoristických románů a povídek. K nejznámějším patří povídková sbírka Hovno hoří, podle níž vznikl úspěšný film Pelíšky.

Šabach zemřel doma po vážné nemoci ve věku 66 let. „Odešel velmi blízký kamarád, se kterým jsem měl vlastně spojenou celou tu svou pouť. Po celou tu dobu byl mojí inspirací,” řekl ČTK scenárista Petr Jarchovský, který stojí za scénáři podle Šabachových knih k filmům Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo, U mně dobrý nebo Občanský průkaz.

První Šabachovou knihou byla sbírka povídek Jak potopit Austrálii, vydaná v roce 1986. O několik let později se stala předlohou pro muzikál Šakalí léta, na kterém se podílel další z Šabachových přátel, hudebník Ivan Hlas. „Já jsem ty věci, než je Péťa začal psát, hlavně znal tak, jak je vyprávěl. Takže i Šakalí léta jsem znal z vyprávění z hospody. Byla to úžasná sezení, občas až naše ženy nebyly rády, protože se nám to protáhlo na delší dobu,” vzpomínal.

I režisér Šakalích let a dalších filmů podle Šabachových knih, Jan Hřebejk, vzpomíná hlavně na spisovatelova vyprávění. Například při procházkách Šabacha s Hřebejkem a Jarchovským po pražských Dejvicích. „Měl jsem rád jeho humor, který byl stejný, jako lidé znají z jeho knih,” řekl ČTK Hřebejk. „Natáčení filmů se skoro neúčastnil,” dodal. Občas se podle něj ale Šabach na natáčení podívat přišel, ale byl jen v roli spisovatele.

Po Šabachově knižní prvotině Jak potopit Austrálii následovaly mimo jiné knihy Hovno hoří, Opilé banány nebo Putování mořského koně. Poslední více než dvě desetiletí je vydávalo nakladatelství Paseka. Jeho ředitelka Anna Rezková Horáčková ČTK řekla, že úmrtím Šabacha přišla o rodinného přítele. „Můj táta byl Petrův velký kamarád. Je to rána nejen pro nakladatelství, ale hlavně osobní,” uvedla.

„Rád chodím na pivo a v hospodě vyslechnete spoustu historek. Hodně těch věcí je odposlouchaných. Vždyť já nejsem nic jiného než zloděj nejrůznějších příhod, které se snažím domýšlet,” popsal před lety svou práci ČTK sám Šabach. „Mé spisovatelské cíle jsou celkem skromné - aby můj text aspoň pár lidí pobavil a abych se za něj nemusil stydět,” řekl tehdy.

Reklama

Související témata:

Doporučované