Hlavní obsah

Po titulovém zápasu v UFC následovala bitka v hledišti. Chabíb si po triumfu vyřizoval účty

Foto: Profimedia.cz

Pokořený Conor McGregor.

Reklama

Celým světem sledovaný souboj o titul lehké váhy v UFC mezi Chabíbem Nurmagomedovem a Conorem McGregorem degradovalo to, co se dělo po samotném zápase.

Článek

Po strop naplněná T-Mobile Arena v Las Vegas zhasla a úplně stichla. Do tmy se rozezněl zpěv irské zpěvačky Sinead O`Connor a po oktagonu se rozlila zelená mlha. Na konci chodby se pak objevila irská chlouba. Conor McGregor vstupoval do zápasu jako outsider. Dva roky nezápasil a teď navíc vyzval dosud neporaženého šampiona.

A Chabíb Nurmagomedov měl v souboji o mistrovský pás lehké váhy od začátku navrch. Conora hned po minutě hodil na zem, přesně tak, jak plánoval. Ruský zápasník je známý svou skvělou prací v boji na zemi, McGregorovou silnou zbraní je naopak levá ruka. Tu ale za celý zápas nedokázal využít. Byl to totiž Chabíb „The Eagle”, který určoval tempo zápasu.

Největším překvapením samotného duelu byl Rusův box. Ten před zápasem snižovala řada největších odborníků včetně Joe Rogana. Neporažený Rus ale předvedl několik fantastických přesných úderů. Ve druhém kole byl McGregor značně otřesen a i když se do té doby dokázal na zemi bránit, koncem druhého kola už to vypadalo, že bude po všem. McGregor u pletiva schoval hlavu, schoulel se a nechával Rusa pálit jeden úder za druhým.

Komentátoři upozorňovali také na několik Irových faulů, například zaháknutí se prsty na noze za pletivo, údery kolenem v leže či chytání za soupeřovy trenýrky. Rozhodčí Herb Dean ale zápas ve druhém kole neukončil a Conor se z tlaku dokázal vymanit. Alespoň na chvíli. Třetí kolo bylo o trochu vyrovnanější. Odehrálo se v postoji, Conor ale nedokázal vymyslet nic, čím by svého soupeře zaskočil.

O vítězi definitivně rozhodlo až čtvrté kolo. Chabíb dostal Conora na zem, a ten mu nešťastně nabídl záda. Rus zaklínil jeho hlavu a McGregor po pár vteřinách škrcení okamžitě „odklepal” a souboj o titul vzdal. Namísto slavení se ale stalo něco, co fanoušci UFC ještě nikdy dříve nezažili.

Okolo tohoto zápasu se toho namluvilo opravdu hodně a spalující nenávist nebyla jen mezi oběma aktéry titulového souboje, ale i mezi oběma jejich týmy i fanouškovskými tábory. Nurmagomedov ihned po skončení zápasu pronesl několik slov vůči odevzdanému McGregorovi a pak se vrhnul směrem k jeho týmu. Přeskočil pletivo a zamířil přímo na Dillona Danise, irského zápasníka z McGregorova týmu, který jej v minulosti kritizoval. Přímo v oktagonu byl navíc zezadu napaden McGregor jedním z Chabíbových lidí.

Neuvěřitelná zápletka tak vyeskalovala bitvou v hledišti. O žádném standardním vyhlášení vítězů tady nemohla být řeč. McGregor byl pod dohledem ochranky odveden do útrob arény, jeho ruského soupeře naopak dovlekli zpět do klece.

Nurmagomedovovy emoce uklidňoval jak šampion těžké váhy Daniel Cormier, tak promotér Dana White. Jen co se Rus uklidnil, začal se urputně dožadovat svého mistrovského pásu. White mu před zraky kamer řekl: „To se nestane. Podívej se kolem, je tu patnáct tisíc Irů. Jakmile ti ten pás dám, tak nahážou všechny věci do oktagonu.”

Následně Chabíba ochranka eskortovala do šaten, a přesně jak Dana White očekával, Chabíba po cestě zlilo irské publikum pivem.

Celá situace bude mít samozřejmě ještě dohru. Otázka zní, jak se k Chabíbovu chování postaví UFC. White ale v rozhovoru pro televizi Fox uvedl, že tři členové Chabíbova týmu, kteří po zápase skočili do klece a napadli McGregora, byli zatčeni. Kritika se samozřejmě snáší i na promotérovu hlavu. Podle mnohých nechal volný průchod známému „trash talku“ horkokrevného Ira, který v předzápasovém období stihl pozurážet kromě Chabíba také všechny členy jeho týmu, jeho rodinu a dokonce i Chabíbovo náboženství.

Reklama

Související témata:

Doporučované