Hlavní obsah

Po titulu Komety už se kreslí plány na obří halu v Brně. Podívám se na místo, hlásí se „investor“ Babiš

Nová hala pro brněnskou Kometu může stát na místě současného velodromu.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hokejová Kometa vyhrála titul a špičky hnutí ANO slibují novou multifunkční arénu. Na výstavišti. Letité spory o chátrající areál za Lužánkami se ale nedaří rozplést. A městu hrozí další vleklé soudy s podnikatelem Liborem Procházkou.

Článek

„Na sliby nezapomínám. Na začátku května se vláda přijede podívat na místa, kde by měla stát nová hala.“ Tímto způsobem na Facebooku gratuloval premiér v demisi Andrej Babiš fanouškům Komety k titulu.

Nový stadion bude stát na výstavišti na místě cyklistického velodromu. Jenže až poté, co město cyklistům postaví nový ovál za bezmála půl miliardy korun v brněnském Komárově. A tak může být rok 2022 pro dokončení hokejové arény opět jen optimistický sen.

Brno už léta volá po novém fotbalovém i hokejovém stadionu. Staré stánky ve sportovním areálu za Lužánkami léta chátrají, respektive zanikly. Přestože špičky hnutí ANO před komunálními volbami ladí fanouškovskou notu, přípravy stadionu se za poslední roky příliš nehnuly.

Radní si v úterý odhlasovali, že podnikateli Liboru Procházkovi nabídnou za nemovitosti v Lužánkách pouze peníze. „Finanční narovnání je teď jediná možnost,” sdělil primátorův náměstek Richard Mrázek z hnutí ANO.

Jak však podnikatel pro Seznam Zprávy potvrdil, na takovou nabídku města nekývne. „Nechoval bych se jako řádný hospodář,” sdělil.

Právě spory s Procházkou už léta brzdí novou sportovní éru na území. Problémy mají kořeny na počátku tisíciletí, kdy zkrachovalo „impérium” podnikatele Lubomíra Hrstky v okolí Boby centra. Právě tam desítky let mířili fandové na fotbal a hokej.

V roce 2003 se Hrstkův majetek rozprodával v dražbě. A chodníky, podzemní garáže nebo tenisovou halu koupily firmy podnikatele Libora Procházky za několik milionů. Přestože tam nevlastní ani metr pozemku, už roky se s městem pře, co s územím dál. A odhad ceny jeho nemovitostí na pozemcích města se vyšplhal na 280 milionů korun.

Jedna z jeho firem uspěla ve sporu o užívání podzemních garáží. Město tak má podnikateli podle rozhodnutí soudu platit miliony za neoprávněné užívání parkoviště na střeše garáží. Až doposud se chtěli radní dohodnout směnou nemovitostí. Už dříve nabízeli Procházkovi devět lukrativních domů v centru města za stamiliony korun. Po tlaku veřejnosti couvli.

Radní teď chtějí Procházkovi předložit novou nabídku, jenže si předem uvědomují, že na ni nekývne. Dá se tak očekávat, že podnikatel a jeho firma město znovu zažalují za bezdůvodné obohacení, tedy za to, že veřejnost užívá třeba jeho chodníky v okolí zchátralého fotbalového stadionu.

Reklama

Doporučované