Hlavní obsah

Po tragédii na festivalu padly první žaloby. Míří přímo na hlavní hvězdu

Foto: Profimedia.cz

Rapper Travis Scott během svého vystoupení na festivalu Astroworld.

Reklama

Na rappera Travise Scotta už míří první žaloby ze strany návštěvníků festivalu Astroworld. V tlačenici během koncertu amerického rappera a organizátora festivalu zemřelo osm lidí a úřady vyšetřují možné selhání pořadatelů.

Článek

Odškodné ve výši jednoho milionu dolarů (necelých 22 milionů korun). Takovou částku po americkém rapperovi Travisi Scottovi a dalším vystupujícím umělci Drakeovi požaduje žaloba podaná jedním z účastníků festivalu Astroworld v texaském Houstonu.

Třiadvacetiletý Kristian Paredes viní hudebníky z podněcování „nepokojů a násilí“ a tvrdí, že pořadatelé nenastavili dostatečná bezpečnostní opatření a účastníkům koncertu nebyla poskytnuta odpovídající lékařská péče.

Sám Paredes měl během vystoupení, při němž zemřelo osm osob, utrpět těžká poranění, uvádí stanice BBC. Paredes popsal, jak dav blízko u pódia čelil silnému tlaku, který následoval „chaos a tlačenice“. „Mnoho lidí prosilo ochranku o pomoc, ale ta je ignorovala,“ vypověděl také Paredes.

Na Scotta a organizátora koncertu společnost Live Nation Entertainment a promotéra akce Scoremore míří ještě další žaloba. Stejnou částku jako Paredes požaduje také další vážně zraněný účastník koncertu Manuel Souza, kterého podle jeho slov „nekontrolovatelný dav srazil k zemi a pošlapal“.

Foto: Profimedia.cz

Připomínka obětí tlačenice na koncertu Travise Scotta před areálem festivalu Astroworld v texaském Houstonu.

„Obžalovaní koncert řádně nenaplánovali a nezaručili jeho bezpečný průběh,“ cituje žalobu stanice CNN. „Místo toho vědomě ignorovali extrémní rizika zranění návštěvníků koncertu a v některých případech aktivně podporovali a podněcovali nebezpečné chování. Jejich hrubá nedbalost způsobila žalobci vážná zranění,“ píše se v žalobě.

Nikdo z obviněných se zatím k obviněním nevyjádřil. Společnost Live Nation pouze uvedla, že „pracuje na tom, aby místním úřadům při vyšetřování poskytla co nejvíce informací a pomoci“.

Další účastník koncertu Lucas Naccarati řekl stanici BBC Radio 5 Live, že do tří minut poté, co rapper vešel na pódium, si „byl docela jistý, že lidé budou umírat“. „Nemohli jste se ani pohnout, nemohli jste se ani poškrábat na obličeji, jak tam bylo těsno,“ popsal chvíle Naccarati.

Podle agentury AP, která citovala velitele houstonských hasičů Samuela Peñu, nastal hlavní tlak fanoušků v pátek večer kolem 21:00 místního času (nedělních 3:00 SEČ), když se snažili dostat blíž k pódiu v době vystoupení rappera Travise Scotta.

Peña později uvedl, že během vyšetřování dojde k prozkoumání videa z místa činu, což by mělo pomoci zjistit, „co lidem bránilo v tom, aby z místa unikli“. Celkem museli zdravotníci ošetřit nejméně 300 osob. Do nemocnice bylo převezeno 25 lidí, z nichž 11 utrpělo infarkt.

Stanice CNN v sobotu zveřejnila záběry z akce, na kterých mnoho lidí vchází na akci VIP vchodem a přitom sráží na zem detektory kovů, další osoby a ignorují pokyny bezpečnostního personálu. „Víme také o několika osobách, které přeskočily plot. Nejméně jedna z nich byla zraněna,“ řekl CNN Peña.

Podle některých videí se také návštěvníci koncertu zdráhali vytvořit prostor pro sanitku, která se snažila dostat ke zraněným. Úřady také vyšetřují fakt, že u vstupu do areálu festivalu mělo dojít k útoku na jednoho z policistů.

„Máme od zdravotnického personálu zprávu o strážníkovi, který byl venku před areálem, kde ho bylo nutné ošetřit. Když se snažil zadržet jednu z osob, ucítil píchnutí do krku,“ řekl novinářům Finner. Policista krátce poté podle Finnera upadl do bezvědomí. „Zdravotníci ho oživili a na jeho krku si všimli vpichu podobného tomu, který vznikne při použití injekční stříkačky,“ cituje Finnera stanice BBC.

Festival Astroworld se měl konat od pátku do dneška v houstonském komplexu NRP Park s účastí 50 000 hudebních fanoušků. Už před zahájením přišlo k branám velké množství lidí a někteří se snažili dostat dovnitř předčasně.

Nejde o první podobnou tragédii spojenou s festivalem Astroworld. V roce 2019 byli při stejné akci tři lidé ušlapáni. A není to také poprvé, kdy Travis Scott čelí obvinění kvůli chování na svém koncertu. V roce 2018 musel zaplatit odškodné téměř sedm tisíc dolarů (okolo 150 tisíc korun) dvěma návštěvníkům jeho koncertu v Arkansasu, na kterém měl nabádat lidi, aby se co nejdříve dostali k pódiu, kvůli čemuž došlo ke zranění několika návštěvníků koncertu, uvádí BBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované