Hlavní obsah

Po tropické středě přichází ochlazení, teploty nepřesáhnou 30 stupňů

Předpověď počasí na čtvrtek 27. června.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V Česku ve středu padaly teplotní rekordy, na některých místech naměřili až téměř 39 °C. Ve čtvrtek se ochladí, a to až o deset stupňů s teplotami mezi 26 až 30 °C. Ojediněle by se mohly vyskytnout přeháňky i bouřky.

Článek

Po rekordně tropických teplotách, které Česko zasáhly ve středu, přijde mírné ochlazení. Přes české území přejde studená fronta k jihu. Od severozápadu bude zasahovat tlaková výše se středem nad britskými ostrovy.

Bude tak jasno až polojasno, ojediněle by se mohly vyskytnout přeháňky nebo také bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 26 až 30 °C, na jihu a jihovýchodě až 32 °C, v 1 000 m na horách kolem 19 °C, na Šumavě kolem 23 °C. Mírný severozápadní, až severní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Meteorologové také odvolali smogovou situaci v několika krajích, kterou kvůli vysoké koncentraci přízemního ozonu v ovzduší vyhlásili ve středu v podvečer. Přízemní ozon vzniká v ovzduší reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzivním slunečním záření. Působí především na plicní tkáň a sliznice.

V noci ze čtvrtka na pátek bude jasno s nejnižšími teplotami 15 až 11 °C.

Páteční teploty pak klesnou na 23 až 27 °C. Obloha zůstane skoro jasná a na severu či na východě by se mohl objevit déšť. Slabý, postupně mírný severní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Reklama

Související témata:

Doporučované