Hlavní obsah

Po turistech zůstává v krkonošské přírodě ročně přes 7 tun odpadu. Krkonoše se málem zavřely

Přes 7 tun odpadků ročně po sobě nechávají turisté v Krkonoších. Zavře Krakonoš Krkonoše?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Do Krkonoš jezdí stále více turistů. Ročně je navštíví 12 milionů lidí. S turisty ale také stoupá počet odpadků zahozených v přírodě. Situace s odpadky v horách je až alarmující. Správa Krkonošského národního parku tak letos přišla s kampaní, která má připomenout, že to, co si lidé do hor přinášejí, včetně obalů od svačin, si také musejí odnést.

Článek

„V Krkonošském národním parku koše nebyly, nejsou a nikdy nebudou, protože jsme divočina, jsme příroda a návštěvník nemůže čekat obdobný servis jako v Praze ve Stromovce. V horách platí pravidlo, co si přináším, tak si i odnáším,“ říká mluvčí Správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Odpadky se sbírají především po zimní a letní sezóně. Během těchto dvou akcí se ročně dohromady sesbírá 7 tun odpadu.

„V průběhu roku ale máme spoustu dalších akcí, kdy se sbírají odpadky. A také je čím dál tím víc lidí, kteří když jdou po horách, tak odpadky sbírají. Takže kdyby se i toto spočítalo, tak to množství odpadků by bylo mnohem vyšší,“ říká Radek Drahný.

Před několika dny se do situace vložil i sám Krakonoš, který hrozil uzavřením hor pro turisty. Lidé tak musejí svým podpisem slíbit, že se budou k horám chovat lépe. „Po prvním víkendu této akce máme už sedm tisíc podpisů od lidí, kteří jasně říkají: Ano já si po sobě ty odpadky přece uklidím, protože je to přirozená věc,“ popisuje kampaň mluvčí Správy Krkonošského národního parku.

Jak konkrétně kampaň s Krakonošem probíhá a jaké odpadky nám nejvíce ničí přírodu? Dozvíte se ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Letní ráno, který vysílá Televize Seznam celé prázdniny každý všední den od 8 do 10 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované