Hlavní obsah

Živě z Londýna: centrum uzavřeno. Policie zatýkala v Birminghamu, odkud měl atentátník auto

Londýnský útočník si automobil vypůjčil v Birminghamu. Odtamtud nad ránem policie odvedla několik lidí.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Policie stále tají identitu útočníka. Opakovaně potvrzuje, že incident vyšetřuje jako teroristický čin. Žádná organizace se k události ale nepřihlásila.

Článek

Středeční útok v centru Londýna nepřežili tři náhodní lidé, jeden policista a samotný pachatel. Dalších čtyřicet lidí skončilo s různě vážnými zraněními. Závažná zranění si způsobila například žena, která ze strachu o život skočila do Temže.

Pachatel zaútočil na nejvíce hlídaném místě Velké Británie - uprostřed budov parlamentu, vlády i oblíbených turistických míst. Ačkoliv se město probouzí do nového dne, život v něm zůstává ochromený.

Podívejte se na přímý přenos z Londýna (bez komentáře):

Prázdné ulice Londýna, zavřené centrum. Den po atentátu.

Po incidentu jsou i nadále uzavřené všechny ulice přiléhající k místu události. Přitom se jedná o jednu z nejrušnějších oblastí města. K budovám parlamentu denně přichází tisíce turistů a pokračují přes Westminsterský most na druhý břeh řeky. Cestou se zastavují a pořizují fotografie jedné z nejznámějších atrakcí - Londýnského oka, obřího ruského kola. Na druhé straně pak fotí parlamentní budovy spolu s ikonou města - věží Big Ben.

Všechna místa zůstanou ve čtvrtek turistům i obyvatelům města zapovězena. Lidé nevystoupí ani v nejbližší stanici metra zvané Westminster. Výstup z metra ústí přímo před budovou parlamentu.

Bezprostředně po útoku se sociálními sítěmi začaly šířit vzkazy pod hashtagem #WeAreNotAfraid neboli Nebojíme se. Lidé vyjadřují solidaritu, soucit i podporu. Souhrn ze sociálních sítí najdete ve videu:

„Nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Říkal jsem si, že to je nějaký turista, ohňostroj nebo tak něco. A pak jsem si všiml, že lidé začali utíkat," popsal událost očitý svědek a obyvatel Londýna Tahib Tanim. Jeho výpověď si poslechněte ve videu:

Policie v noci pokračovala ve vyšetřování incidentu mimo britskou metropoli. Zjistila, že útočníkův vůz Hyundai šedé barvy pochází z půjčovny v Birminghamu. Město je vzdálené od Londýna zhruba 200 kilometrů.

Britská policie v reakci na středeční teroristický útok v Londýně provedla na několika místech v Británii razie, při kterých zadržela sedm lidí. Dnes to oznámil šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley.

V brzkých čtvrtečních hodinách uzavřel ulice kolem půjčovny policejní kordon. Úřady ale nepotvrdily, zda měl zásah přímou souvislost s podvečerním londýnským útokem. Televize Sky news ale o spojení útoku a zátahu informuje.

Server televize Sky news uvádí, že policie z domu odvedla několik lidí. Podle očitého svědka mělo jít o tři muže.

Skype rozhovor s Terezou Pavlíčkovou, která dlouhodobě žije v Londýně. Již včera večer odhadovala podle místních zpráv, že jde o útok jednotlivce. To se nakonec i potvrdilo.

Policie i nadále tají identitu útočníka. Opakovaně ale potvrzuje, že incident má teroristický podtext. „V této fázi nebudu nijak identitu útočníka komentovat. Ale náš pracovní předpoklad je, že byl inspirovaný mezinárodním terorismem," řekl novinářům šéf protiteroristické skupiny Scotland Yardu Mark Rowley.

Britská média policejní sdělení konkretizují a rozvíjejí teorii, že pachatel patřil k sympatizantům Islámského státu. Policie to již naznačila. Média dávají rovněž útok do souvislosti s podobnými incidenty - prosincovým útokem na vánoční trh v Berlíně a červencovým masakrem při oslavách dobytí Bastily v jihofrancouzském městě Nice. Tématu se budeme v průběhu čtvrtka věnovat.

Přehled teroristických útoků ve Velké Británii.

Reklama

Doporučované