Hlavní obsah

Po více jak 80 letech možná první smrtelný útok žraloka na člověka v Massachusetts

Záběry ze záchrany na pláži krátce po útoku.Video: Jan Marek, twitter.com/Andrew Jacob

 

Reklama

Šestadvacetiletý surfař se v sobotu na pláži u mysu Cape Cod stal obětí možného útoku žraloka. Shodují se na tom experti v Massachusetts. Poslední takový smrtelný incident se zde naposledy odehrál v roce 1936.

Článek

Podle policie z okrsku Wellfleet se stal surfař obětí útoku zvířete kolem poledne místního času. Svědci události vypověděli, že spolu s dalším mužem surfoval necelých 30 metrů od pláže Newcomb Hollow, když ho podle jejich popisu a názorů expertů žralok napadl.

„Nejdříve jsem viděl, jak se zvedla ohromná, asi pětimetrová vlna. Pak jsem viděl ocas a to, jak s ním mlátil,” popisuje přímý svědek události Joe Booth pro server BBC.

Zraněný šestadvacetiletý Arthur Medici z města Revere v Massachusetts dostal na pláži okamžitě první pomoc včetně masáže srdce. Po převozu do nemocnice Cape Cod ve městě Hyannis vzdáleném asi 50 kilometrů od pláže však zemřel. Jméno mrtvého muže uvedla podle televize CNN zastupující okresní advokátka Tara Miltimorová.

„Jenom z toho, jak se ti chlapi pohybovali směrem k pláži, už bylo poznat, že je něco v nepořádku,” dodává Booth.

To, že zranění vypadají jako od pokousání žralokem, popsal zastupující velitel Pobřežní služby Cape Cod Chris Hartsgrove. Oficiální příčina smrti však ještě není známá, potvrdit ji má až odborný zdravotnický vyšetřovatel.

Pozorování žraloků je podle CNN v oblasti za poslední dobu stále víc. Jako příčina se udává vzrůstající populace tuleňů, kteří jsou pro predátory běžnou potravou.

V srpnu letošního roku se již jeden incident útoku žraloka na člověka v Massachusetts odehrál. Jednašedesátiletého muže pokousal velký bílý žralok pouhých 10 kilometrů od pláže Newcomb Hollow.

Poslední smrtelný útok žraloka v Massachusetts datují až k roku 1936, tedy přes 80 let zpátky. Uvedl to Floridský program pro výzkum žraloků Muzea národní historie státu Florida.

Reklama

Doporučované