Hlavní obsah

Po více než půl roce auta znovu projedou přes Oldřichovské sedlo

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Po více než půl roce mohou auta znovu projet po silnici třetí třídy přes Oldřichov v Hájích na Liberecku a Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice.

Článek

Na rekonstrukci silnice se pracuje od loňského roku a přijde na 152 milionů korun. Práce tam měly skončit už v listopadu, koronavirus je ale protáhl. I když je teď silnice opět průjezdná, chybí jí zatím vodorovné značení. Práce tam budou ještě pokračovat, omezení už ale budou jen malá, řekl dnes ČTK oldřichovský starosta Jaromír Tichý (NEZ).

Silnici v Oldřichově hojně využívají nejen řidiči osobních automobilů, ale i kamionů. Rekonstrukce více než tříkilometrového úseku začala loni v srpnu. Od konce letošního dubna byla komunikace pro dopravu zcela uzavřena. V sobotu tudy mohly projet osobní automobily a dnes o půlnoci by se měla oficiálně otevřít i pro ty nákladní. Už dnes si tudy ale řidiči kamionů cestu do Raspenavy a Hejnic zkracovali. Po dobu uzavírky museli jezdit přes Frýdlant, což je zhruba o pět kilometrů delší trasa.

Projekt kraj připravoval deset let, na financování nákladné stavby se mu podařilo získat dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) EU. Stavba se ale kvůli koronavirové pandemii protáhla. „Řada zaměstnanců firmy byla v pracovní neschopnosti nebo jim byla nařízena karanténa. Bohužel omezení se týkalo pracovních profesí, které vyžadují zvláštní kvalifikaci, a nebylo možné je jednoduše nahradit,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Bezmála 34 miliony se na stavbě podílí i obec Oldřichov v Hájích. „Polovinu peněz jsme získali ze Státního fondu dopravní infrastruktury, zbytek jsme si půjčili. Pro obce je ale rekonstrukce silnice velkým přínosem, zejména pro chodce byla už nebezpečná,“ řekl Tichý. Proto obec vybudovala podél celé komunikace chodník, jehož součástí je i osvětlení, datový kabel a obecní rozhlas. „Ještě se na několika místech dokončuje chodník, do budoucna bychom ho rádi protáhli až do Mníšku,“ dodal oldřichovský starosta.

Reklama

Doporučované