Hlavní obsah

Na západ Čech přijde na konci víkendu sněžení, místy dost vydatné

Videoblog meteorologa Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

První únorový týden bude chladný, ale poslední dva týdny by měly být podle dlouhodobé předpovědi teplotami nadprůměrné.

Článek

Navzdory sobotnímu oteplení vydrží minimálně v části republiky zimní počasí se všem potížemi i o tomto víkendu.

Meteorolog Petr Dvořák upozorňuje, že v sobotu sice vystoupí teploty nad nulu, v neděli však bude v západní polovině Čech sněžit, místy i vydatněji.

V nižších polohách napadne 5 až 10 centimetrů sněhu, a teplota tam bude pod nulou, takže leze očekávat i problémy v dopravě.

V neděli večer pak sněžení ustane, už v noci na pondělí lze čekat silnější mráz – v některých místech až –10 °C.

Pak podle meteorologa Dvořáka přijde chladný týden.

Co se týče dlouhodobé předpovědi, druhá polovina února by měla být teplotně nadprůměrná. V březnu by měly být teploty průměrné a v následujících měsících pak nadprůměrné.

Oteplení na konci února se očekává, kvůli takzvanému polárnímu víru, jehož rozpad aktuálně způsobuje mrazivé počasí v Severní Americe. Ten už se podle Petra Dvořáka zacelil, což by do Evropy zhruba za dva týdny mělo přinést jihozápadní proudění a s ním i teplejší ráz počasí a silný vítr.

Únorové oteplení ale podle Dvořáka neznamená definitivní konec zimy, ani příchod předjaří. Napovídají tomu podle něj i klimatické modely.

Sníh může ohrozit řidiče na mnoha místech ČR

Silnice ve vyšších polohách Vsetínska pokrývá dnes ráno uježděná vrstva sněhu. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. S uježděným sněhem musejí řidiči počítat také na některých silnicích nižších tříd na Kroměřížsku. Vozovky v ostatních částech Zlínského kraje jsou povětšinou holé, suché a vymrzlé. Vyplývá to z aktuálních informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Silnice v Libereckém kraji jsou rovněž sjízdné se zvýšenou opatrností. Ujetá či zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem je na vozovkách nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš.

Zvýšená opatrnost platí i na Vysočině. V některých částech kraje v noci sněžilo, hlavní tahy včetně dálnice D1 jsou po chemickém ošetření mokré. Na Havlíčkobrodsku a Žďársku mohou být kvůli nárazovému větru sněhové jazyky.

Reklama

Doporučované