Hlavní obsah

Po vodce a traktoru spoléhá Lukašenko na hokej a imunitu

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko hraje ve vlastním prezidentském týmu.

Reklama

Žádná zvláštní opatření nedodržuju, jen si myju ruce, vzkázal běloruský prezident Alexandr Lukašenko občanům. V boji s koronavirem prý spoléhá na promoření společnosti a pak její imunitu.

Článek

„Žiju stejným způsobem, jako jsem žil. Včera jsem trénoval s hokejisty. Setkáváme se, podáváme si ruce, objímáme se,“ řekl autoritářský běloruský prezident Alexandr Lukašenko v projevu k dělníkům v továrně na sádrokarton.

Prezident desetimilionové země přiznal, že spoléhá na kolektivní imunitu. V Bělorusku dosud neplatí žádná karanténní opatření.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie fanoušků sobotního fotbalového utkání, které se konalo v Minsku.

„Pravděpodobně už jste ten koronavirus všichni prodělali. A dej Bože, aby ho prodělali všichni! Když ho prodělá 60 procent populace, vznikne u nás rezistence a na koronavirus zapomeneme,“ řekl Lukašenko dělníkům.

Zaplněné tribuny

V zemi jsou dál otevřené školy, lidé se bez ochranných pomůcek shromažďují a probíhají i fotbalové a hokejové zápasy. Sám Lukašenko, který hrává hokej s Vladimirem Putinem, se svým prezidentským týmem v pátek porazil soupeře z Grodna.

„Proč? Nechápu to. Nejsou tu žádné viry! Nebo jste si všimla, že tu létají? Já je také nevidím. Sport, zejména na ledu, je ten nejlepší antivirový lék!“ řekl prezident na otázku novinářky televize ONT, zda by ho něco mohlo ve hraní zastavit. Lepší je zemřít, než žít na kolenou, dodal se smíchem Lukašenko.

Vodka a traktor

Už dříve se Lukašenko vysmál preventivním opatřením ve světě i v některých běloruských firmách jako „panikaření“ a „psychóze“. Nedávno doporučil Bělorusům pití vodky, pobyt v páře a práci na poli. V plánu je v Minsku dál i konání vojenské přehlídky na oslavu výročí konce 2. světové války.

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že je situace v zemi klidná a absolutně pod kontrolou. Úřad doporučuje lidem, aby se nelíbali a nepodávali si ruce. Údaje o počtu nakažených aktualizuje v intervalu několika dní. Podle zprávy z pátku se provedlo na 24 000 testů, které potvrdily nákazu u 94 lidí.

Opoziční média varují, že režim data o rozšíření nemoci i obětech falšuje a omezení nepřijímá kvůli tomu, že chce udržet chatrnou ekonomiku v chodu.

„Lukašenko by pak musel prosit Vladimira Putina. Znovu. Ne proto, aby s ním smlouval o ceně ropy, ale aby prosil o záchranu. Nemohl by si klást žádné podmínky. Putin na takový vývoj čeká,“ píše se v komentáři televize Belsat, která s finanční pomocí polské vlády v Bělorusku vysílá.

Podle komentáře může epidemie posílit imperiální možnosti Ruska a oslabit Bělorusko i Ukrajinu tak, že nebudou moci Putinovu režimu vzdorovat.

Reklama

Doporučované