Hlavní obsah

Po vypití piva se auto nerozjede? Má to cenu plošně zavést, tvrdí dopravní expert

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Alcolock. Pojistka proti opilým řidičům. Zařízení, které prostě nedovolí řidiči pod vlivem alkoholu nastartovat a odjet. Věc známá roky. Bude nově součástí všech aut v EU? A o jakém počtu řidičů, kteří střízliví za volant neusedají, se bavíme?

Článek

Zařízení, které funguje jako běžný alkohol tester. Okamžitě odhalí, zda řidič před jízdou pil - a vůz nerozjede. Evropská komise uvažuje o plošném zavedení pojistky už od roku 2021. To ale podle Lukáše Kaduly z Centra dopravního výzkumu, který byl hostem Rozhovoru dne, naráží na lobby automobilek. „Samozřejmě, že pokud se bavíme o té přípravné fázi, co musí výrobci předtím zařídit, pak by to prodražovalo vůz zpočátku o tisíce korun,” odhaduje Lukáš Kadula s tím, že by to ale stálo za to. „Čtyři a půl procenta nehod v ČR zaviní alkohol, každý desátý člověk na silnici umírá právě vlivem alkoholu za volantem,” vypočítává. V celé EU umírá ročně ze stejného důvodu na 10 tisíc lidí. Celosvětově dokonce jeden milion řidičů přijde každý rok kvůli alkoholu o řidičské oprávnění.

Zařízení otestovala jako první v roce 2005 automobilka Volvo. Lukáš Kadula ale odmítá chyby, které se tehdy se zaváděním novinky pojily. Kdy skupinka opilých lidí přišla k vozu, systém vyhodnotil alkohol na základě celé skupiny a neumožnil jízdu přesto, že samotný řidič nic nepil. „Samozřejmě, že vývoj jde dál, všechny ty dětské nemoci máme za sebou a takovéhle chyby už se opakovat nemohou, výrobci se zaručují,” tvrdí dopravní expert.

Co se všechno musí stát, aby všechna vozidla byla připravena pro instalaci do roku 2021?

U nás už se pracuje na zavedení alcolocku a rehabilitačních programů do naší legislativy. Co konkrétně to znamená? Podívejte se v úvodním videu.

Reklama

Doporučované